ΑρχικήΠολιτικήΖαχαράκη από Βρυξέλλες: «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος»

Ζαχαράκη από Βρυξέλλες: «Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, με ισχυρό κοινωνικό κράτος»

Η Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την πεποίθηση της πως «η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι συμπληρωματικοί στόχοι, για την ΕΕ που οφείλει και νοιάζεται να μην μείνει πίσω κανένας Ευρωπαίος πολίτης».

Η κ. Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της που βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Εcofin και Epsco, όπου υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι και τόνισε ότι «θα μιλήσουμε για το ουσιαστικότερο ευρωπαϊκό κεφάλαιο: τον άνθρωπο και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης και επανένταξης, της εισόδου στην αγορά εργασίας».

Συμπλήρωσε δε ότι «οι όροι συνοχή και ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντικρουόμενοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Από τις τοποθετήσεις όλων μας, στο Συμβούλιο θα φανεί πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Επενδύοντας στις πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δυναμικής, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε πολίτη χωριστά ώστε ο καθένας να αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και φροντίζει ώστε κανείς Ευρωπαίος πολίτης, να μην μείνει πίσω».

Η Ελληνίδα υπουργός κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην εργασία γυναικών, ευάλωτων ομάδων και άτομα με αναπηρία.

Ζαχαράκη: Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

«Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη παρουσιάζοντας στους συναδέλφους της, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ευάλωτων ομάδων, Ρομά, ηλικιωμένων κ.ά.

Ειδικότερα ως προς την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας η υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Εστιάζοντας στις πρόνοιες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικότερα γυναικών με παιδιά.

Ανέφερε ενδεικτικά:

  • την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 24 εκατ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.
  • τη δημιουργία 135 κέντρων STEM για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Με προϋπολογισμό 17,3 εκατομμύρια. Επίσης ενημέρωσε:
  • για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με 150 εκατ. ευρώ και Ρομά με περίπου 3 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • για το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 2.400 άτομα με αναπηρία και 6.000 ηλικιωμένους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», που στοχεύει να προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μια ανεξάρτητη και αυτόνομη ζωή. Νωρίτερα, η υπουργός παρέστη στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αργότερα είχε συνάντηση με την Λιθουανή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας Monika Navickiene και την υφυπουργό Justina Jakstiene.