ΑρχικήUncategorizedΠέτρος Παππάς: «Το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν είναι αδιαπραγμάτευτο, από την...

Πέτρος Παππάς: «Το δικαίωμα των φοιτητών να αντιδρούν είναι αδιαπραγμάτευτο, από την άλλη συγκρούεται με το δικαίωμα άλλων φοιτητών να λάβουν μέρος στις εξετάσεις»

Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., παραχώρησε συνέντευξη στο DailyPost θίγοντας όλα τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Από τον Θανάση Χιούση

Μίλησε για ένα μεγάλο στοίχημα όσον αφορά τις ευρωεκλογές για το κόμμα, προσβλέποντας με αισιοδοξία την δεύτερη θέση και εκφράζοντας και την εμπιστοσύνη του προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Παππάς προέβλεψε πως κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα απέχει ή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς πρόκειται για ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ενώ για τις καταλήψεις μίλησε για σύγκρουση δικαιωμάτων, ανάμεσα σε αυτό της διαμαρτυρίας και της συμμετοχής των φοιτητών σε μια ομαλή εξεταστική διαδικασία.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Παππά:

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καταψήφισε το νομοσχέδιο για την επιστολική

ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας για εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις

Εθνικές Εκλογές από την κυβέρνηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας Έλληνας της

Ομογένειας. Η στάση του κόμματος δεν θεωρείτε ότι «πληγώνει» τους Έλληνες του

Εξωτερικού;

 

O Σύριζα-ΠΣ κατέθεσε νομοθετική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η απευθείας εκλογή από την ομογένεια, τεσσάρων βουλευτών, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ένας από την Βόρεια και Νότια Αμερική, ένας από την Ευρώπη, ένας από την Ωκεανία και ένας από τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι μόνο μπορεί να επιτευχθεί μια ουσιαστική εκπροσώπηση της ομογένειας στην Βουλή των Ελλήνων, τη στιγμή μου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκρίνει την λύση, η ομογένεια να υποεκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς πραγματικούς εκπροσώπους της με ρίζες στην ελληνική διασπορά. Νομίζω, ιδιαίτερα μετά την κοινοβουλευτική «εκτροπή» που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία, δυναμιτίζοντας το κλίμα ενότητας το οποίο είχε επιτευχθεί, αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των ομογενών μας, ποιος είναι ο πολιτικός φορέας ο οποίος την χρησιμοποιεί για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη και ποιο είναι το κόμμα που επιδιώκει την πραγματική εκπροσώπησή της στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τρίτος στις δημοσκοπήσεις με το ΠΑΣΟΚ να

διεκδικεί την δεύτερη θέση. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

 

Ο Σύριζα-ΠΣ εμφανίζεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να ισοψηφεί με το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια δύσκολη στιγμή τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της. Πιστεύω ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο επωμίστηκε ο προοδευτικός χώρος τόσο από λανθασμένες επιλογές του, όσο και από την υπεροπλία στα ΜΜΕ, την οποία, για πολλούς λόγους, εμφανίζει η ΝΔ, εξηγούν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για την παράταξή μας, να πείσει τους επόμενους λίγους μήνες, μια σημαντική μερίδα του κόσμου, ότι διαθέτει την επάρκεια, την τεχνογνωσία και το όραμα πάνω στο οποίο μπορούν να στηρίξει τις προσδοκίες του για το μέλλον. Μια νέα γενιά στελεχών, βγαλμένη από την κοινωνία, μακριά από τον κομματικό σωλήνα των επαγγελματιών πολιτικών και μια ρεαλιστική, απαλλαγμένη από ρητορικές του παρελθόντος, πρόταση, είναι τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για να ευοδωθεί αυτό το εγχείρημα αυτό.

 

Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πείσει για την δεύτερη θέση;

 

Είναι σίγουρα ένα στοίχημα το οποίο ο Σύριζα-ΠΣ πρέπει να κερδίσει. Η κατάθεση και

επικοινωνία μιας ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής πρότασης για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την οικονομία, την αγροκτηνοτροφία, την μετανάστευση και την περιβαλλοντική κρίση, είναι η στρατηγική που επιλέγει ο Σύριζα-ΠΣ, προκειμένου να αποκαταστήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η προοδευτική παράταξη εν συνόλω, πρέπει να εγκαταλείψουν παρωχημένες ρητορικές και πρακτικές και να αντιστοιχιστούν στις ανάγκες του σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει κουραστεί από τα μεγάλα λόγια και περιμένει το σχέδιο εκείνο που θα κάνει την ζωή της καλύτερη και το μέλλον της πιο αισιόδοξο.

 

Στο χειρότερο σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει τρίτο κόμμα στις Ευρωεκλογές, πως θα κινηθεί το κόμμα; Είναι το πρώτο «crash test» για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδεχομένως να επανεξεταστεί το ζήτημα της προεδρίας;

 

Καμία μάχη δεν πρέπει να δίνεται στη ζωή με την προοπτική της ήττας. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξελέγη πριν από μόλις τέσσερις μήνες με μια ευρεία πλειοψηφία, από την βάση του κόμματος. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ένα αριθμητικά σημαντικό, μη κομματικοποιημένο πλήθος πολιτών , μαζικά εξέφρασαν, μέσω της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, το αίτημά τους για ριζική ανασυγκρότηση και ανανέωση της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα. Το παλιό πολιτικό προσωπικό και οι παρωχημένες ρητορικές της Αριστεράς των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80 δεν δείχνουν να συγκινούν σήμερα, παρά ελάχιστους. Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, προχωράμε με αισιοδοξία στον σημαντικό σταθμό των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

 

Πολλοί μιλούν για ταυτοτικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ποια είναι η ταυτότητα που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Έχει πιο κεντρώα χαρακτηριστικά από την εποχή Τσίπρα;

 

Μια σημαντική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να οδηγηθεί στην ολοκλήρωσή της, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταστεί ο πυλώνας γύρω από τον οποίο η προοδευτική παράταξη θα συνενωθεί ξανά. Στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτυπώνεται ευκρινώς το μωσαϊκό της σύνθεσης το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό μας για το μέλλον. Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, από την αριστερά, την κεντροαριστερά, το κέντρο και την οικολογία συνθέτουν την πρότασή μας για μια μεγάλη συμπεριληπτική δημοκρατική παράταξη, η οποία, με αξιώσεις, θα διεκδικήσει την διακυβέρνηση του τόπου το 2027.

 

Εσείς έχετε δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα των

Ευρωσοσιαλιστών. Θα επιμείνετε στην άποψη σας αυτή στο Συνέδριο;

 

Έχω την άποψη ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον πυρήνα των ιδεών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου των εργασιών είναι παρατηρητής τα πολλά τελευταία χρόνια. Ο διάλογος που θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσθέσει πλούτο στην πολιτική διεργασία και θα δώσει με σαφήνεια το ιδεολογικό μας στίγμα. Ο Σύριζα-ΠΣ έχει την μοναδική ιστορική ευκαιρία να προσελκύσει σημαντικές δυνάμεις από όλο το προοδευτικό φάσμα και σε αυτόν τον δρόμο θεωρώ ότι πρέπει να πορευθεί.

 

Η κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα εφαρμοστεί σε

περίπτωση καταψήφισης ή και αποχής;

 

Όπως επανειλημμένα τόνισε και ο Στέφανος Κασσελάκης τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ταυτοτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή προσωπικής στάσης. Υπό το φως αυτής της στάσης και δεδομένου ότι το σύνολο των συναδέλφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπογράψαμε πριν από 20 ημέρες, ένα ακόμα πιο «προχωρημένο» σχετικό σχέδιο νόμου, δεν θεωρώ ότι κανένας από την κοινοβουλευτική ομάδα μας, θα απέχει ή θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Στο D.N.A του κόμματός μας τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέχουν έναν προεξάρχοντα ρόλο και αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο.

 

Πώς είδατε τη στάση της εκκλησίας απέναντι στο νομοσχέδιο και ειδικότερα τη φράση του Αρχιεπισκόπου ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται μετά την ενηλικίωση τους;

 

Η Εκκλησία της Ελλάδας δικαιούται να εκφράζει την άποψη της για όλα τα θέματα που άπτονται της κοινωνίας και του ποίμνιού της. Παρά την αναμενόμενη αντίθεση της στο εν λόγω ζήτημα, θα εξάρω την στάση μιας μεγάλης μερίδας φωτισμένων ιεραρχών και ιερέων, που προκρίνουν το μήνυμα της αγάπης για όλους τους ανθρώπους, καθώς και αυτό της αποδοχής και της συγχώρεσης, έναντι στο διχασμό και στα κηρύγματα του μίσους. Είμαι βέβαιος, ότι τελικά, η Εκκλησία μας, μέσα στο πνεύμα της αγάπης και της μεγαθυμίας που την διακρίνει στην μακραίωνη ιστορία της, θα προσφέρει στοργική αγκαλιά, στα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων τους.

 

Η Ελλάδα πήρε το «πράσινο» φως για την προμήθεια των F-35 από τις Η.Π.Α, ενός εξαιρετικού εξοπλισμού για την ελληνική Αεροπορία. Η προσωπική σας άποψη ποια είναι;

 

Είναι δεδομένη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και η προσωπική μου άποψη, ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των στρατιωτικών επιτελείων της. Ωστόσο το μεγάλο έλλειμα που εμφανίζεται στην διασύνδεση των παραγγελιών αυτών με την εγκαθίδρυση γραμμής παραγωγής εξοπλισμών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Τουρκία, αλλά και μιας πιθανής ολιγωρίας στην διαπραγμάτευσή μας, ως προς τους όρους που τίθενται στην γείτονα χώρα για την χρήση των δικών της εξοπλισμών, μας αναγκάζουν να ασκήσουμε έλεγχο και κριτική στην Κυβέρνηση της χώρας.

 

Πώς είδατε την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς ότι την αγορά των F-35 χρηματοδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος σε βάρος της Παιδείας και της Υγείας;

 

Είναι πανθομολογούμενη η σημαντική υποχρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας στην χώρα μας και η εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση τους αποτελεί εθνική ανάγκη. Η διασύνδεση ωστόσο των αμυντικών δαπανών, με τους δυο αυτούς κρίσιμους τομείς, δεν προσφέρει απαραίτητα καλές υπηρεσίες στον κοινό μας εθνικό σκοπό, καθώς η αποτρεπτική ισχύς της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία.

 

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομες τις καταλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει; Θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχιστούν;

 

Η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου αποτελεί μια από τις πιο ακραίες μορφές αντίδρασης απέναντι στην οργανωμένη πολιτεία. Το δικαίωμα το φοιτητών να αντιδρούν απέναντι σε ό,τι θεωρούν άδικο είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτο. Από την άλλη, νομίζω, ότι συγκρούεται το δικαίωμα αυτό, με το δικαίωμα που έχει, έστω και μια μειοψηφία φοιτητών, να λάβουν μέρος στις εξετάσεις τους και να συνεχίσουν έτσι έναν συγκεκριμένο και συχνά κρίσιμο προγραμματισμό για την ζωή τους.

Σε κάθε περίπτωση, η καταφυγή στην βία δεν αποτελεί την λύση για καμία πλευρά. Η

ενίσχυση της διοικητικής αυτονομίας τους κάθε ιδρύματος, στα πρότυπα όλων των μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού, θα εξασφαλίσει ένα ουσιαστικότερο και αποδοτικότερο πλαίσιο διαλόγου και ασφάλειας, απομπλέκοντας έτσι το κεντρικό κράτος από τον δύσκολο ρόλο της επιβολής.