ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Τι μπορούμε να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ και τι...

Κορωνοϊός: Τι μπορούμε να αγοράζουμε από σήμερα στα σούπερ μάρκετ και τι όχι

Από σήμερα τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να σταματήσουν την πώληση βιομηχανικών και άλλων διαρκών αγαθών που δεν αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Μία απαγόρευση που θα διαρκέσει όσο και το lockdown, ενώ θα υπάρχουν ορισμένες μόνο εξαιρέσεις με προϊόντα καλλυντικών, καλσόν, είδη οικοκιακής καθαριότης και λαμπτήρες. 

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ, επιχειρεί να διορθώσει μία αδικία εις βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων πουν έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και να αποτρέψει την ολοκληρωτική συγκέντρωση της αγοράς σε μία περίοδο αρκετά ευαίσθητη. 

Έτσι λοιπόν, από σήμερα απαγορεύεται στα σούπερ μάρκετ η πώληση των ακόλουθων κατηγοριών προϊόντων: 

-Είδη ένδυσης (με εξαίρεση τα καλσόν)

-Υποδήματα και δερμάτινα είδη 

– Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα 

-Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου 

-Βιβλία 

-Παιχνίδια

-Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης (με εξαίρεση τα ανταλλακτικά, όπως πχ λαμπτήρες. τα σάρωθρα, τις σκούπες και τις βούρτσες για οικιακή καθαριότητα)

-Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές 

-Εξοπλισμός ήχου και εικόνας 

-Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός 

-Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού 

Όλα τα παραπάνω προϊόντα τα σούπερ μάρκετ μπορούν να συνεχίσουν να τα πωλούν μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επομένως πλέον απ’ τα καταστήματα οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο τρόφιμα, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά – απορρυπαντικά, καθώς και καλλυντικά. Για τα τελευταία μάλιστα υπήρξε μεγάλη συζήτηση με την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης τελικά να αποφασίζει ότι αποτελούν προϊόντα συμπληρωματικά στα είδη προσωπικής υγιεινής και ως εκ τούτου αποτελούν βασική ανάγκη. 

Αγώνας ταχύτητας για προσαρμογή

Εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους οποίους επικοινώνησε χθες το protothema.gr εξηγούσαν τη δυσκολία μίας άμεσης προσαρμογής στις επιταγές της υπουργικής απόφασης με δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση όλων των μεγάλων καταστημάτων. «Το πιο απλό είναι να κλείσουν ολόκληροι διάδρομοι και τμήματα στα μεγάλα καταστήματα. Από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να πάμε ράφι ράφι και ήδη υπάρχει πίεση στο προσωπικό απ’ την αυξημένη κίνηση στα καταστήματα», εξηγούσε μεταξύ άλλων στέλεχος γνωστής αλυσίδας. 

Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης

Απ’ την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε προηγηθεί το lockdown στη Θεσσαλονίκη και είχαν αρχίσει να «φουντώνουν» τα σενάρια για γενίκευση του μέτρου η κίνηση στα σούπερ μάρκετ κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση. Αν και μετρήσιμα στοιχεία δεν υπάρχουν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κάνουν λόγο για σημαντική διψήφια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με μόλις δύο εβδομάδες πριν. «Ειδικά απ’ τα μέσα της περασμένης εβδομάδας οι καθημερινές θύμιζαν Σάββατο και το περασμένο Σάββατο… Χριστούγεννα καθώς πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να ‘στοκάρουν’ και πάλι με είδη ανάγκης», έλεγε στέλεχος αλυσίδας. 

Συντριπτικές οι απώλειες για τους μικρομεσαίους εμπόρους

Την ίδια ώρα οι απώλειες για το κομμάτι του εμπορίου που ανέστειλε τις δραστηριότητες του είναι συντριπτικές με δεδομένο ότι ελάχιστες απ’ τις 220.000 μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας σήμερα διαθέτουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων αλλά και δυνατότητες να το υποστηρίξουν.