ΑρχικήΠαραπολιτικάΗ… βιασύνη της κ. Ζαϊρη και η έμμεση παραδοχή για τον Πετσίτη

Η… βιασύνη της κ. Ζαϊρη και η έμμεση παραδοχή για τον Πετσίτη

Πρώτα μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν: ήταν αρχές Μάϊου του 2017, όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία (6-5) τοποθετούσε την, ομολογουμένως, έμπειρη εισαγγελέα κ. Άννα Ζαϊρη στην προεδρία της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πρόεδρος του ΑΔΣ ήταν η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, η οποία έχει εσχάτως διοριστεί στην Αρχή Ανταγωνισμού. Μέλος του ΑΔΣ ήταν επίσης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η κ. Ζαϊρη είναι από τα πιο hotονόματα της Δικαιοσύνης και στο παρασκήνιο λέγεται ότι θα την ενδιέφερε η θέση της κ. Δημητρίου, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιούνιο που μας έρχεται, όπως και της κ. Ζαϊρη στην Αρχή, μιας και συμπληρώνει διετία.

Η «προαγωγή» της κ. Ζαϊρη, πάντως, λίγο ενδιαφέρον έχει αυτή τη στιγμή, αν και άλλο είναι σαφές: η «καρατόμηση» (επί της ουσίας) του αρμόδιου και έμπειρου στελέχους της Αρχής, ο οποίος ερευνούσε τον φάκελο Πετσίτη, μεταξύ άλλων, με το σκεπτικό ότι τάχα «διέρρεε υποθέσεις στον Τύπο» έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί η Δικαιοσύνη, επ’ ονόματι της κυβέρνησης, φαίνεται να «φοβάται» τη διασύνδεση του κ. Πετσίτη με την κυβέρνηση. Άλλωστε, η θεωρία περί «ατομικής ευθύνης» του κ. Πετσίτη, την οποία έριξε στο τραπέζι εις εκ των κυβερνητικών νομομαθών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μάλλον δεν πείθει ιδιαίτερα.

Ας επιστρέψουμε στην ουσία όμως. Η Αρχή για το ξέπλυμα έβγαλε χθες μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, όπου κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των ευρημάτων της έρευνας για την υπόθεση Πετσίτη, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δείτε, όμως, την εξαιρετικά προσεκτική νομική διατύπωση: «οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής», αναφέρεται. Πουθενά, όμως, δεν διαψεύδει η εν λόγω ανακοίνωση την εύρεση ύποπτων χρηματοροών προς τον άλλοτε συμμαθητή και συνεργάτη του υπουργού Νίκου Παππά.

Κάπως έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί η κ. Ζαϊρη αναγκάζεται πλέον να τρέξει την έρευνα και παράλληλα να αρχειοθετήσει άλλες υποθέσεις, στις οποίες φυσικά δεν βρήκε τίποτε, όπως αυτές που αφορούν την Μαρέβα Μητσοτάκη και τον Κώστα Σημίτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ