ΑρχικήΠολιτικήΔιακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πετύχει την αποπομπή/παραίτηση ενός υπουργού

Διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πετύχει την αποπομπή/παραίτηση ενός υπουργού

Βαδίζοντας προς τη λήξη της σεζόν και ενόψει της νέας πολιτικού περιόδου που ξεκινά στην Κουμουνδούρου συζητούν για τους υπουργούς που θεωρούν βασικούς στόχους ή αδύναμους κρίκους. 

Πριν από 3 μήνες στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ήταν σχεδόν βέβαιοι πως θα πετύχαιναν την αποπομπή ή την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, αλλά ούτε η υπουργός Πολιτισμού, ούτε ο πρωθυπουργός τους έκαναν τη χάρη. Έκτοτε η κυρία Μενδώνη παραμένει σταθερά στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι η μόνη. Σταθερή αξία στο «χρηματιστήριο πολιτικών αντιπάλων» του αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς προΐσταται του κρίσιμου τομέα της ασφάλειας, όπως και ο Βασίλης Κικίλιας, δεδομένης της πανδημίας.

Υπό το πρίσμα των όσων έρχονται τρεις ακόμη υπουργοί αναμένεται να δεχθούν τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νίκη Κεραμέως, η οποία θα πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο για την αστυνομία των πανεπιστημίων, ο Μάκης Βορίδης, που αλλάζει τις προϋποθέσεις ιθαγένειας και ο Κωστής Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο. «Είναι διακαής πόθος της ομάδας γύρω από τον πρόεδρο η παραίτηση ή η αποπομπή ενός υπουργού για θέμα που θα έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνει στο dailypost.gr στέλεχος του κόμματος το οποίο βρέθηκε εκτός Βουλής και έκτοτε εκτός εσωκομματικών συσχετισμών και σχεδιασμών. «Δυστυχώς για μία ακόμη φορά κυριαρχεί η στρατηγική των προσώπων και των εντυπώσεων» συμπληρώνει το σκεπτικό του ο συνομιλητής μας.

Όπως έχει ήδη γράψει το dailypost.gr η επερχόμενη μάχη για τα εργασιακά θεωρείται από την Κουμουνδούρου ως το σημείο καμπής για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, που δείχνουν φυγόκεντρες τάσεις μετά τις κάλπες του 2019. Το ιδανικό για τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν η αναταραχή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας να κρατήσει μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές, ώστε με την επιστροφή να έχουν έτοιμο το νέο μέτωπο στα πανεπιστήμια. Θεωρούν ότι έτσι θα έχουν συνεχώς υπό πίεση την κυβέρνηση και θα πετύχουν να φέρουν σε δύσκολη θέση έναν τουλάχιστον υπουργό.

Με αυτό το σκεπτικό στην Κουμουνδούρου διαβάζουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον κάθε πληροφορία που δημοσιεύεται στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και στον Τύπο σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Για την ακρίβεια, είναι το τελευταίο που θέλουν, καθώς δεν επιθυμούν να έχουν απέναντί τους στελέχη με μηδενισμένα τα κοντέρ. Σε κάθε περίπτωση, το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος είναι έτοιμο να αξιοποιήσει κάθε αλλαγή. Όποιος υπουργός και να χάσει τη θέση του η Κουμουνδούρου θα λέει ότι… αυτή το πέτυχε! Πως είναι ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης. «Αυτά δεν πείθουν ούτε τους πιο φανατικούς οπαδούς μας» επισημαίνει ο συνομιλητής μας. «Είναι μόνο για δικαιολογούν κάποιοι της θέσεις τους» λέει χαρακτηριστικά.

Οι επιθυμίες αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γνωστές και στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία φροντίζουν να αποφεύγουν κακοτοπιές που θα μπορούσαν να δώσουν πατήματα στην Κουμουνδούρου. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια κρίσιμη ήττα είναι δεδομένο πως κανένα από τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δε θα ήθελε να κάνει την αρχή, γεγονός που κάνει τους πάντες πιο προσεκτικούς. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι προφανές ότι όταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα πρέπει να φρεσκάρει την ομάδα του δεν θα αποτραπεί από το να το κάνει για να μην έχει να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.