ΑρχικήΚόσμοςΑγωγή Μακρόν για την αφίσα που τον παρουσιάζει ως Χίτλερ για τα...

Αγωγή Μακρόν για την αφίσα που τον παρουσιάζει ως Χίτλερ για τα εμβόλια

Οι δικηγόροι του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κάνουν μήνυση σε ιδιοκτήτη διαφημιστικής πινακίδας, έπειτα από δημοσίευση αφισών μεγάλου μεγέθους, στο Var, στη νότια Γαλλία.

Το πόστερ που παρουσιάζει τον Μακρόν με το χαρακτηριστικό μουστάκι και περιβραχιόνιο χωρίς τη σβάστικα, αλλά με την επιγραφή LREM (σ.σ La République En Marche, το κόμμα του Γάλλου πρόεδρου) έχει λεζάντα: «Υπακούστε. Εμβολιαστείτε».

Ο δημιουργός της αφίσας, Μικέλ Φλoρί, δήλωσε σε τοπική ιστοσελίδα, τη «Var-Matin», ότι κλήθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και ενημερώθηκε για την καταγγελία. «Επιβεβαίωσαν πως υπήρχε διαμαρτυρία από το Ελιζέ. Εξεπλάγην και σοκαρίστηκα» είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, κατέφυγε στο Twitter και, με αναφορά στην αμφιλεγόμενη σάτιρα κατά του Μωάμεθ από το σατιρικό Λε Κανάρ Ενσενέ, καταγγέλλοντας πως «στη χώρα του Μακρόν είναι σάτιρα να δείχνουμε τα οπίσθια του Προφήτη, αλλά είναι βλασφημία να κοροϊδεύουμε τον Μακρόν σαν δικτάτορα».

Ο κ.Φλορί κατέχει περίπου 400 διαφημιστικές πινακίδες στην ίδια περιοχή και έχει προκαλέσει και στο παρελθόν οργή με τις αφίσες του.

Το 2019, στο αποκορύφωμα του κινήματος «Gilets Jaunes» του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, εξαιτίας μιας αφίσας του. Συχνά έχει στοχεύσει και υπουργούς, όπως την πρώην υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Christophe Castaner και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, Gérald Darmanin.

Το 1999, σύμφωνα με τον Guardian, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης επειδή σύμφωνα με τη κατηγορία «διέταξε την καταστροφή κτιρίου με τη χρήση εκρηκτικών υλών» και φέρεται να στόχευε τον πρώην εργοδότη του, μια κατηγορία που πάντα αρνιόταν.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Φλορί ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 100 προκλητικές αφίσες.

Πάντως, όπως και να έχει ο ιδιοκτήτης επιμένει πως ασκεί το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασης.