Γράφαμε χθες ότι η κυβέρνηση επέσπευσε την ανακοίνωση του θετικού πακέτου μέτρων που είχε επεξεργαστεί το προηγούμενο διάστημα για να προλάβει τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ξεκινά σήμερα στη Βουλή.
Το είπε, άλλωστε, σε κάποια αποστροφή του και ο Αλέξης Τσίπρας, ότι, δηλαδή, η παρουσίαση χθες έγινε, ώστε αυτό το οικονομικό πρόγραμμα να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή η κυβέρνηση.
Επί της ουσίας, όμως, το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελεί μια επιστροφή στο 2014. Πόσο ήταν ο ΦΠΑ στην εστίαση το 2014; 13% και μετά πήγε πρώτα στο 23% και εν συνεχεία στο 24%. Σε ποιο συντελεστή ΦΠΑ βρίσκονταν τα τρόφιμα; Στον μεσαίο και, εν συνεχεία, μετετάχθησαν στον υψηλό του 24%. Ακόμα και η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τον μηδενισμό της οποίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ, έβαινε μειούμενη. Τότε, για εισοδήματα από 12 ως 20.000 ευρώ, ήταν 0,7% από 1%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ ως 50.000 1,4% από 2%, για εισόδημα από 50.001 ως 100.000 2,10% από 3% και, τέλος, για εισόδημα από 100.001 και άνω ο συντελεστής ήταν 2,8% από 4%.
Προσέξετε, για να μην παρεξηγούμαστε: δεν λέει κανείς ότι οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών δεν είναι καλοδεχούμενες και δεν κάνουν διαφορά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων μας. Αλλά, τόσο η ουσία όσο και το timingπαίζουν ρόλο. Και, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας επιστρέφει τη χώρα περίπου στη φάση που την παρέλαβε το 2014 και το κάνει σε μια προφανή συγκυρία, για να αποφύγει την εκλογική συντριβή.
Στο ενδιάμεσο, δε, όλο αυτό το πακέτο μέτρων, δεν απαντά σε ένα πραγματικό ερώτημα: ποιο από τα μέτρα, όσο ανακουφιστικό και αν είναι, έχει αναπτυξιακή χροιά; Για να το κάνω τάλιρα και για τους αδαείς, ποιο από τα ανακοινωθέντα μέτρα θα επενεργήσει έτσι, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερος πλούτος στη χώρα; Και μην ακούσω για τον ΦΠΑ στην εστίαση, παρακαλώ, γιατί είναι δύσκολες οι μέρες…
Ο εξ απορρήτων