ΑρχικήΟικονομίαΚρίση ενέργειας: Πόσο και πώς βοηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες τα νοικοκυριά να...

Κρίση ενέργειας: Πόσο και πώς βοηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς

Το ενεργειακό κόστος για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ, με τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου να λαμβάνουν μέτρα στήριξης.

Ακολουθούν ορισμένα από τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters:

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές και οι κανόνες της ΕΕ τους επιτρέπουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από υψηλότερο κόστος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον Οκτώβριο μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ΕΕ χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά, χρηματοδότησης για αναβαθμίσεις που μειώνουν τη χρήση ενέργειας ή απαλλαγής ευάλωτων νοικοκυριών από υψηλούς ενεργειακούς φόρους.

ΒΕΛΓΙΟ

Το Βέλγιο ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια ως μέρος ενός πακέτου για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία έχει πλαφόν για τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ενεργειακά συμβόλαια των νοικοκυριών, αλλά αυτό θα αυξηθεί κατά 54% από την 1η Απριλίου.

Για να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών, η κυβέρνηση ξεκίνησε την Πέμπτη ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει έκπτωση 200 λιρών (271,10 $) στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά που πρέπει να επιστραφούν σε διάστημα πέντε ετών και έκπτωση 150 λιρών στους δημοτικούς φόρους για το 80% περίπου των νοικοκυριών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η Βουλγαρία πάγωσε τις ρυθμιζόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να στηρίξει τα νοικοκυριά.

ΤΣΕΧΙΑ

Το τσεχικό κοινοβούλιο ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που χαλαρώνει τους όρους για τα κοινωνικά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τη στέγαση, με στόχο να βοηθήσει όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο της τιμής της ενέργειας.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να περιορίσει την αύξηση στο ρυθμιζόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%.Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF αναγκάστηκε να παρέχει φθηνότερη ενέργεια στα νοικοκυριά, με το κράτος να πληρώνει 8 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ενδέχεται να καταργήσει φέτος μια πρόσθετη χρέωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για να μειώσει την πίεση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Η πρωτοβουλία αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 130 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το υψηλότερο κόστος ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 35%. Η χώρα χρησιμοποιεί μεγάλες επιδοτήσεις για να μειώσει τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης ανόδου τιμών. Μόνο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Για τον Φεβρουάριο η επιδότηση στο ρεύμα αναμένεται να είναι από 42 έως 50 ευρώ, αλλά και εκπτώσεις για τις πρώτες 300 kWh/μήνα.

Η επιδότηση φαίνεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

Στο φυσικό αέριο η έκπτωση ήταν 16% από Οκτώβριο έως Νοέμβριο και 40% τον Δεκέμβριο, ενώ το Γενάρη η επιδότηση ήταν 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα + 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ.

ΙΤΑΛΙΑ

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους  λογαριασμούς ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε άλλο ένα πακέτο 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ελάφρυνση από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να βοηθήσει τις εταιρείες που αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο κρατικός προϋπολογισμός πλήρωσε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για εκατομμύρια μικρότερες επιχειρήσεις και φτωχότερα νοικοκυριά. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο φυσικό αέριο μειώθηκε σε μόλις 5%, από πάνω από 20%.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η Πολωνία ανακοίνωσε μειώσεις φόρων στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα βασικά είδη διατροφής, καθώς και δωρεές μετρητών για τα νοικοκυριά. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα καύσιμα έχει ήδη μειωθεί και ο αντίστοιχος στα τρόφιμα θα ανασταλεί από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία μείωσε τους ενεργειακούς φόρους για τα 8 εκατομμύρια νοικοκυριά της.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία επιδότησε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο, πληρώνοντας το 55% του μεριδίου των λογαριασμών ρεύματος πάνω από ένα συγκεκριμένο επιτόκιο, το οποίο αύξησε στο 80% για τον Ιανουάριο-Μάρτιο.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το περασμένο καλοκαίρι, η Μαδρίτη μείωσε στο μισό τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ηλεκτρική ενέργεια, που τώρα διαμορφώνεται στο 10%. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα μειώθηκε στο ελάχιστο 0,5% της Ε.Ε.  Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που επωφελούνται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχουν κληθεί να επιστρέψουν τα επιπλέον κέρδη τους στους καταναλωτές.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία θα αποζημιώσει τα νοικοκυριά που επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κυβέρνηση να διαθέσει 6 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (661 εκατομμύρια δολάρια) για τα μέτρα.

 

(1$ = 0,8782 ευρώ)

($1 = 9,0801 σουηδικές κορώνες)

($1 = 0,7377 λίρες)