Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρεσβευτή στο Παρίσι μετά την απόφαση που έλαβε νωρίτερα η Γαλλία να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες σε αντίδραση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γαλλική διπλωματική πηγή είχε ανακοινώσει την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών χθες, Δευτέρα. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει χθες πως η απόφαση για την απέλαση ενός αριθμού Ρώσων εργαζομένων που έχουν διπλωματικό καθεστώς ελήφθη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
New sanctions against #Russia may be adopted as early as tomorrow.
This was announced by the Secretary of State of the #French Ministry of Foreign Affairs. pic.twitter.com/yzTWw4AFlu
— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022
Εισαγγελία Γαλλίας: Ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Η γαλλική εισαγγελία έκανε γνωστό πως ξεκίνησε έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο των οποίων έχουν στοχοποιηθεί και Γάλλοι πολίτες που ζούσαν στην Ουκρανία.
Ισπανία και Σουηδία προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών
Mετά τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ιταλία, οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών της Ισπανίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην απέλαση πρεσβευτών και υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.
#Sweden, following #Denmark and #Italy, expels three #Russian diplomats.
This was announced by Ann Linde, #Swedish Foreign Minister. pic.twitter.com/BjFWNP21QN
— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022
Στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα η Φον ντερ Λάιεν
#Italy, following #Denmark, announced the expulsion of 30 #Russian diplomats pic.twitter.com/Z4greEA3l4
— NEXTA (@nexta_tv) April 5, 2022
Εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Φον ντερ Λάιεν θα συνοδεύεται στην αποστολή από τον Ζοσέπ Μπορέλ με τον οποίο θα βρεθούν στο Κίεβο πριν από μια εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στη Βαρσοβία, το Σάββατο.
President @vonderleyen and HRVP @JosepBorrellF will travel this week to Kyiv to meet President @ZelenskyyUa prior to the pledging event #StandUpForUkraine on Saturday in Warsaw.
— Eric Mamer (@MamerEric) April 5, 2022
ΕΕ: Ετοιμάζει νέες κυρώσεις αλλά όχι κατά του ρωσικού φυσικού αερίου
Έπειτα από έξι εβδομάδες πολέμου, και στην σκιά πια των φρικαλεοτήτων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ετοιμάζονται να υιοθετήσουν ένα νέο πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, από το οποίο όμως θα εξαιρούνται και πάλι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 40% του συνόλου των αναγκών της ΕΕ, και είναι πολλές οι χώρες που έχουν διαμηνύσει πως δεν είναι ακόμη έτοιμες να απεξαρτηθούν από αυτό.
