ΑρχικήΠολιτικήΤι σημαίνουν τα τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου- Ακάρ και Δένδια- Τσαβούσογλου (photos)

Τι σημαίνουν τα τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου- Ακάρ και Δένδια- Τσαβούσογλου (photos)

Μετά από ένα «θερμό» διάστημα, όπου η τουρκική πλευρά προκαλούσε την Ελλάδα, εχθές ήρθε η στιγμή που ο πάγος έσπασε μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ και του Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών, ο Ακάρ και ο Τσαβούσογλου είχαν τετ α τετ με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, επίσημες διμερείς συνομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ τους σε αρκετά καλό κλίμα. Αυτό βέβαια απέχει από τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας  των δύο πλευρών, είναι ωστόσο μια ένδειξη αλλαγής ύστερα από τις αλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις από τη μια αλλά και από το διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας από την άλλη, που έφερε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα, και το μήνυμα ότι η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται αλλά και ότι δεν θα γίνει ανεκτή μια νέα πηγή έντασης στην ανατολική Ευρώπη να εκπέμπεται από παντού.

Καλά πληροφορημένες πηγές, τονίζουν ότι οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους επαφής, μέχρις ότου η κατάσταση επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή μέχρι να υπάρξουν ξανά επίσημοι δίαυλοι και στα υπόλοιπα επίπεδα των διμερών σχέσεων.

Παρά το γεγονός ότι στην ελληνική πλευρά υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση για μια συνάντηση που επιδιώχθηκε και από την Αγκυρα, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη, καθώς η στάση των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται από διαρκή ρευστότητα και σημαντικές διαφοροποιήσεις στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εντός και εκτός της χώρας τους. Από την πλευρά του κ. Παναγιωτόπουλου έγιναν, επίσης, παραινέσεις για χαμηλούς τόνους και αποφυγή εντάσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι και από τα δύο υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας επελέγη να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα δύο κείμενα με σχεδόν πανομοιότυπες εκφράσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης των κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες, Πέμπτη 16 Ιουνίου, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνομιλία του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Χ. Ακάρ υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της εστίασης σε θετική ατζέντα, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τη συνομιλία Ακάρ-Παναγιωτόπουλου

Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τις οποίες επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στη γειτονική χώρα, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Παναγιωτόπουλος και Ακάρ τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, η σημασία της εστίασης στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της ατζέντας στις σχέσεις καλής γειτονίας και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση της έντασης».

Το βίντεο μιλά από μόνο του και δείχνει μια διαφορετική εικόνα σε σχέση με όσα έγραψε η εφημερίδα, καθώς βλέπουμε τους δύο άνδρες να μιλούν ο ένας στον άλλον, ακούγοντας με προσοχή, ενώ, επίσης, γελούν και ανταλλάσσουν χειραψίες.

 

 

Δένδιας-Τσαβούσογλου

Ο Ν. Δένδιας συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο περιθώριο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν μάλιστα έναν σύντομο διάλογο μεταξύ τους για τον… καφέ.

Δένδιας: Μεβλούτ!
Τσαβούσογλου: Ε, Νίκο, πώς είσαι;
Δένδιας: Τι πίνεις εκεί;
Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Θα είναι μεγάλη ημέρα.
Δένδιας: Όχι τουρκικό, όχι ελληνικό;
Τσαβούσογλου: Εμείς λέμε τουρκικό καφέ. Εσείς, όταν βγαίνετε έξω, λέτε “ελληνικός καφές”, αλλά είναι ο ίδιος καφές.
Δένδιας: Χάρηκα που σε είδα.