Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία απορρίπτουν την έκκληση της ΕΕ για περικοπές κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να βοηθήσουν τη Γερμανία. Αυτό αναφέρει σε tweet του ο συντάκτης του Bloomberg, Javier Blas, αναδεικνύοντας την κόντρα που αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα σε Βορρά και Νότο της ΕΕ ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Ο συντάκτης του Bloomberg παραθέτει και την χαρακτηριστική δήλωση του Ισπανού Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος στοχεύοντας ξεκάθαρα το Βερολίνο είπε: “Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία δεν ζει πέρα από τις δυνατότητές της όσον αφορά τις ενεργειακές ανάγκες της”.
NORTH vs SOUTH 2.0:
Spain, Greece and Portugal reject the EU call for 15% cuts in natural gas consumption to help Germany
Spanish Energy Minister (clearly aiming at Berlin): “Contrary to other countries, Spain hasn’t been living beyond its means in energy terms”#EnergyCrisis
— Javier Blas (@JavierBlas) July 21, 2022
Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε την Τετάρτη (20 Ιουνίου) την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσουν εθελοντικά όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη, προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, ανέφεραν το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων και η El País.
«Υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια θυσία για την οποία δεν μας έχει ζητηθεί καν προηγούμενη γνώμη», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ανέφερε η El País.
Η ίδια έκρινε ότι η ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι απαραίτητα η πιο αποτελεσματική, ούτε η πιο αποδοτική, ούτε η πιο δίκαιη».
«Ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία επέμεινε ότι η Ισπανία θα «υπερασπιστεί επίσης τη θέση» της βιομηχανίας της.
Η Ισπανία θεωρεί ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται «χωρίς συζήτηση γενικού προσανατολισμού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ακόμη και όταν οι οικονομικές συνέπειες όσον αφορά τον αναδιανεμητικό αντίκτυπο είναι ιδιαίτερα σημαντικές».
«Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι που περνούν δύσκολα και βλέπουν με τεράστια ανησυχία το φθινόπωρο και τον χειμώνα», οπότε η Ισπανία θα βοηθήσει «με αλληλεγγύη», διαθέτοντας όλες τις υποδομές της και την ικανότητά της να στηρίξει, αλλά «υπερασπιζόμενη όλο τον σεβασμό που αξίζει στην ισπανική βιομηχανία», διευκρίνισε η Ribera.
«Θέλουμε μια σταθερή και ειλικρινή συζήτηση, ακούγοντας τις προτάσεις κάθε κράτους και όχι επιβάλλοντας λύσεις που δεν μας φαίνονται ούτε δίκαιες ούτε αποτελεσματικές», τόνισε.
«Είμαστε υποστηρικτικοί, αλλά δεν μπορεί να μας ζητηθεί να κάνουμε δυσανάλογες θυσίες», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία μας εκβιάζει, χρησιμοποιώντας την ενέργεια ως όπλο. Επομένως, είτε η διακοπή είναι μερική είτε ολική, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, παρουσιάζοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει ήδη μειώσει ή σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε 12 εταίρους της ΕΕ.
Σκρέκας: «Όχι» Αθήνας στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης 15% στο φυσικό αέριο
H Ελλάδα είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», τόνισε σήμερα Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι, το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ο κύριος Σκρέκας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχει προβεί και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει επάρκεια.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση, στις 26 Ιουλίου, στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.
Την αντίθεση της Ελλάδας στην πρόταση Κομισιόν για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15% διατύπωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου», είπε συγκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «έχουμε καταθέσει προτάσεις και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».