Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν στην εκτέλεση άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί.
Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή που καταδικάστηκε για συμμετοχή στις πρόσφατες αντικυβερνητικές αναταραχές.
Ο Μοχσέν Σεκάρι απαγχονίστηκε το πρωί της Πέμπτης αφού κρίθηκε ένοχος από το Επαναστατικό Δικαστήριο για “εχθρότητα κατά του Θεού” επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συγκλονίζουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες τη χώρα. Την είδηση μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η έφεσή του εκδικάστηκε στις 20 Νοεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν που επιβεβαίωσε την ενοχή του. Η πρώτη δίκη του είχε γίνει την 1η Νοεμβρίου.
“Ο Μοχσέν Σεκαρί, ένας ταραξίας ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου έκλεισε τη λεωφόρο Σατάρ Χαν και μαχαίρωσε ένα μέλος της Μπασίτζ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη”, ανέφερε το Mizan Online.
Οι δικαστικές αρχές διευκρίνισαν ότι ο Σεκαρί κρίθηκε ένοχος επειδή χρησιμοποίησε “το όπλο του με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τον τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας”.
“Σκοπίμως τραυμάτισε έναν Μπασίτζ με αιχμηρό όπλο την ώρα που εκπλήρωνε το καθήκον του και έκλεισε την οδό Σατάρ Χαν στην Τεχεράνη”, πρόσθεσε το Mizan Online.
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.
Οι Φρουροί της Επανάστασης συγχαίρουν τους δικαστές
Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για “εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του ισλάμ”.
Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει ότι οι ιρανικές αρχές έχουν ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή για τουλάχιστον 21 ανθρώπους, κάνοντας λόγο για “δίκες παρωδία που έχουν στόχο να εκφοβίσουν όσους συμμετέχουν στη λαϊκή εξέγερση που συγκλονίζει το Ιράν”.
“Οι ιρανικές αρχές πρέπει αμέσως να ακυρώσουν όλες τις θανατικές ποινές, να αποφύγουν να επιδιώκουν την επιβολή της θανατικής ποινής και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον όσων συνελήφθησαν σε σχέση με την ειρηνική συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις”, κατέληξε η μη κυβερνητική οργάνωση.