ΑρχικήΠολιτικήΗ ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία- Έρχονται πέντε βασιλείς- Πυρετός εργασιών...

Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία- Έρχονται πέντε βασιλείς- Πυρετός εργασιών στο Τατόι

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00 μ.μ. την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι. Από τις 06.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου».

 

 

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία του Κωνσταντίνου και συνεχίζει: «Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

«ΕΛΠΙΔΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

AXION HELLAS

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

 

 

 

Έρχονται πέντε βασιλείς

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθηθεί κάποιο πρωτόκολλο από την οικογένεια, οι καλεσμένοι θα καθίσουν βάσει του αξιώματός τους και θα υπάρχουν μόνον αριθμημένες θέσεις –περίπου 200-, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού.

Η οικογένεια επέλεξε ένα ιστορικό γραφείο για την τελετή. Είναι το ίδιο γραφείο που στο παρελθόν είχε αναλάβει την κηδεία του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ το 1920, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου από θανατηφόρο δάγκωμα μαϊμούς. Μετά από 44 χρόνια, συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου του 1964 ανέλαβε και τα διαδικαστικά της κηδείας του βασιλιά Παύλου από «στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους».

Πολλοί είναι οι επίσημοι που θα παραβρεθούν στην τελετή. Στην Αθήνα έρχονται ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια. Η μητέρα του βασιλιά και αδελφή του θανόντος, Σοφία, βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη εδώ. Ήρθε απευθείας από την Ιταλία, όπου είχε μεταβεί για την κηδεία του Πάπα Βενέδικτου.

Στην Ελλάδα μεταβαίνουν και οι δύο κόρες της Σοφίας, οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα της Ισπανίας. Στην κηδεία του τέως βασιλιά θα εκπροσωπηθεί και μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Κάρολος αποκλείστηκε εξαρχής, εξαιτίας του πρωτοκόλλου. Αυτό υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς της Βρετανίας παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών.

Πιθανόν τη βρετανική βασιλική οικογένεια να εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ. Ας σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του θανόντος, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο. Πιθανότερο, πάντως, είναι να έρθει ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της Ελισάβετ.

Θα παραστούν, επίσης, ο βασιλιάς της Σουηδίας, η βασίλισσα της Ολλανδίας, η βασίλισσα της Δανίας και ο μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου. 

Αν και μέχρι στιγμής δεν ήταν σίγουρο, το παρόν μάλλον θα δώσει και ο εξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά στο παρελθόν ήταν πολύ κοντά με τον Κωνσταντίνο.

 

 

Οι εργασίες στο Τατόι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο Τατόι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα.

Εργάτες με μπουλντόζες δουλεύουν πυρετωδώς στον περιβάλλοντα χώρο των βασιλικών τάφο στο Τατόι, για να διαμορφώσουν τον προαύλιο χώρο του Ναού της Αναστάσεως.

Το Associated Press σήκωσε drone πάνω από το Τατόι και κατέγραψε το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.