Εδώ όμως υπάρχουν δύο ιδιομορφίες που δημιουργούν μεγάλες ανησυχίες, όχι για τη ζημιά
που έγινε ήδη, αλλά για όσα έπονται:
Το 1987 με τις Savings and Loans του 1987, το 2002 με τις εταιρίες DotCom και το 2008 με τα Subprimes η κρίση είχε χτυπήσει τραπεζικά ιδρύματα που είχαν επενδύσει αξιόγραφα υψηλού ρίσκου! Τώρα, στην περίπτωση της SVB τουλάχιστον, χτυπήθηκε Τράπεζα που είχε επενδύσει στα “πιο ασφαλή“ αξιόγραφα: σε ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου!
Επίσης, στις προηγούμενες περιπτώσεις, οι αρχές έσπευσαν αμέσως μετά να καταστήσουν αυστηρότερο το ρυθμιστικό τους πλαίσιο, ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι τοποθετήσεις των τραπεζών. Αυτή τη φορά αποδείχθηκε ότι είχαν ήδη χαλαρώσει το “αυστηρό” ρυθμιστικό πλαίσιο που είχαν οι ίδιες επιβάλλει – και στη συνέχεια σχεδόν το… κατάργησαν εντελώς! Η απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης να εγγυηθεί πλήρως της καταθέσεις της SVB και πάνω από το όριο των 250 χιλιάδων, προκάλεσε σοκ στους Ευρωπαίους…
Φαίνεται ότι οι “ρυθμίσεις” τίθενται για να ΜΗ τηρούνται!
Η τρίτη ιδιορρυθμία της τωρινής κρίσης είναι ότι φαίνεται να την πυροδότησε η ίδια η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών να αυξάνουν τα “κεντρικά” επιτόκιά τους, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Πράγμα που είναι, έτσι κι αλλιώς, βασική Καταστατική τους υποχρέωση. Έτσι η αξία των κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά πέφτει και τα περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν επενδύσει σε “ασφαλή” κρατικά ομόλογα απαξιώνονται.
Εδώ όμως αμέσως διχάστηκαν οι Κεντρικές Τράπεζες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων (για να μην προκαλέσει νέες τραπεζικές καταρρεύσεις). Και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί, γιατί ο αλλιώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, θα προκαλέσει την κατάρρευση των πάντων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις αντιρρήσεις κάποιων, τάχθηκε υπέρ της δεύτερης άποψης και ανέβασε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, όπως είχε προ-δεσμευτεί: Η καταπολέμηση του πληθωρισμού για την ΕΚΤ είναι η “υπέρτατη προτεραιότητα”. Την επόμενη βδομάδα θα αποφασίσουν η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed και η Βρετανική, ΒοΕ.
Υπάρχουν βέβαια εδώ δύο προβλήματα:
Πρώτον ο πληθωρισμός που υπάρχει σήμερα είναι δύο διαφορετικών ειδών. Είναι πληθωρισμός Ζήτησης (από τα χρήματα που “τύπωσαν” μαζικά οι Κεντρικές Τράπεζες την περίοδο της πανδημίας), αλλά είναι και πληθωρισμός Κόστους, που προκάλεσε η αύξηση των τιμών ενεργείας και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Ο πληθωρισμός Ζήτησης αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. Αλλά ο πληθωρισμός Κόστους ΔΕΝ αντιμετωπίζεται με αύξηση των επιτοκίων – αντίθετα κινδυνεύει να δημιουργήσει μακροχρόνια περίοδο στασιμότητας ΚΑΙ πληθωρισμού ταυτόχρονα. Στασιμοπληθωρισμός λέγεται αυτό και διαλύει τόσο τις οικονομίες όσο και τα δημοκρατικά συστήματα…
Τέλος έχουμε τους Κινέζους και τους Άραβες να πουλάνε σταδιακά ό,τι δυτικό (κυρίως αμερικανικό) χρέος έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, επιδεινώνοντας το πρόβλημα, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι Δυτικές Κεντρικές Τράπεζες. Οι πωλήσεις αυτές δεν γίνονται απότομα. Γίνονται πολύ “μαλακά“, αλλά γίνονται συνεχώς. Πράγμα που τις καθιστά λιγότερο “οδυνηρές” και πολύ περισσότερο υπονομευτικές για την αξία του δυτικού χρέους (στα χαρτοφυλάκια των δυτικών οικονομιών). Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει στις δυτικές χώρες μιαν αίσθηση ασφυκτικής παγίδευσης μέσα σε πολλαπλά αδιέξοδα. Ό,τι κι αν κάνουν, σε οποιοδήποτε “μέτωπο”, αντιμετωπίζουν πολύ επικίνδυνες επιπτώσεις σε ΟΛΑ τα μέτωπα!
— Αν στηρίξουν τις τράπεζες που κινδυνεύουν, ακυρώνουν το ρυθμιστικό τους πλαίσιο. Αν δεν τις στηρίξουν, διακινδυνεύουν γενικευμένο τραπεζικό πανικό (και σε άλλες, υγιέστερες τράπεζες – bank run).
— Aν ανεβάσουν τα επιτόκιά τους, επιδεινώνουν τη θέση όσων έχουν επενδύσει σε κρατικά ομόλογα. Αν δεν ανεβάσουν τα επιτόκιά τους, διακινδυνεύουν να τους ξεφύγει ο πληθωρισμός.