ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν «κομματικό δηλητήριο» σε ένα εθνικό...

Μητσοτάκης: Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν «κομματικό δηλητήριο» σε ένα εθνικό τραύμα

Στη Λαμία μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν είναι διατηρημένος να  ακολουθήσει εκείνους που ρίχνουν κομματικό δηλητήριο πάνω στο τραύμα ων Τεμπών.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν απάντηση σε όσους αμφισβητούν ότι η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που εγγυάται την σταθερότητα. Εμείς μόνο μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα το μέλλον που της αξίζει και θα κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές για να πάμε την χώρα ακόμα πιο μπροστά.

Ο Μάιος είναι κοντά, είπε φέρνοντας μαζί του και μια νέα Άνοιξη με το δικό σας διπλό μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα αναστοχασμού και συλλογικής ανασυγκρότησης μετά την τραγωδία των Τεμπών και ένα εγερτήριο μάχης για σύγκρουση με όσες νησίδες αντιστέκονται, τόνισε.

Ξέρουμε πια ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός οργανισμού. Με τις ελλείψεις που δεν προλάβαμε να ανατάξουμε πλήρως για να μην συμβεί το κακό. Γι’ αυτό και ανέλαβε την ευθύνη γιατί όλα έγιναν με εμάς στο τιμόνι. Ποτέ δεν κρύφτηκα και δεν είπα ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμένα.

Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν κομματικό δηλητήριο

Αυτή την υπόσχεση τη θεωρώ ιερό καθήκον. Κανείς δεν πονάει σήμερα περισσότερο από τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν κομματικό δηλητήριο πάνω σε ένα εθνικό τραύμα. Μένω στην προφανή αλήθεια.

Η τηλεδιοίκηση των τρένων που έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016 δεν έγινε ποτέ από την τότε κυβέρνηση. Εμείς δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο εγκαίρως. Τα υπόλοιπα δείχνουν την παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω και θα αλλάξω. Δεν πρέπει να μείνει ο τόπος πίσω. Καθήκον μας να σφίξουμε τα δόντια. Μετατρέποντας το θυμό σε πείσμα για μεγάλες ανατροπές.

Στο συγκεκριμένο πεδίο η μεταρρυθμιστική μας απόπειρα ηττήθηκε. Χάσαμε αυτή τη μάχη, αλλά θα επιμείνουμε πιο δυναμικά στον πόλεμο με το παρελθόν μέχρι να αλλάξει κάθε δημόσια δράση και κάθε ατομική στάση. Κι έτσι αισθάνομαι ότι πρέπει να απαντήσουμε και σε εκείνους που επενδύουν στη συμφορά. Τέτοιες συμπεριφορές έχουμε πολλές. Ο κ. Σπίρτζης μίλησε δύο ώρες στη βουλή χωρίς να πει μία συγνώμη και ο αρχηγός του είπε περίπου ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Αυτό το έργο θα το δούμε πολλές φορές. Θα αποτύχει οικτρά. Η αλήθεια απορρίπτει πριν από καθετί τη λύπη. Οι πολίτες εκδικούνται τον κυνισμό. Δεν ξεχνούν τα πολύ σημαντικά που πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και τα οποία κανείς δεν μπορεί να διαγράψει.

Καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε στη θητεία της περισσότερες εξωγενείς κρίσεις από τη δική μας.

Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους. Θα μπορούσα να σταθώ μπροστά σας εύκολα και να πω ότι δεν μπορούσα να υλοποιήσω το προεκλογικό μας πρόγραμμα γιατί δέχθηκα κρίσεις. Όμως την Συμφωνία Αλήθειας την τηρήσαμε.

Σήμερα οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από δεκάδες φορολογικά βάρη. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τον μειώσαμε 35%. Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το κάναμε. Δεν το είχαμε πει προεκλογικά αλλά σήμερα κάθε γονιός μεταβιβάζει την περιουσία του δωρεάν στα παιδιά του. Επίσης όλοι οι πολίτες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές. Επίσης δημιουργήσαμε 300.000 νέες δουλειές.

Τα έσοδα στον Τουρισμό πάνε για νέο ρεκόρ αλλά και στις εξαγωγές.

Σας είχα πει ότι θα αυξήσω τον κατώτατο μισθό και το κάναμε. Οι εισηγήσεις των τεχνοκρατών ήταν για χαμηλότερη αύξηση αλλά πήρα προσωπικά το θέμα πάνω μου γιατί ξέρω ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά είναι μια σημαντική ανακούφιση. Στηρίξαμε τους συνταξιούχους και είδα αύξηση για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Διορθώσαμε και την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Όσοι αδικούνται θα πάρουν έκτακτη στήριξη από 200 έως 300 ευρώ στο τέλος του μήνα.

 Το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» το κάναμε «γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Έλληνες μπροστά».Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός πριν το τέλος του 2023. Έχει ξεχωριστή σημασία. Θα μπορούμε να συμπιέσουμε το κόστος δανεισμού. Θα συνεχιστεί η θωράκιση της εθνικής άμυνας.

Βαδίζουμε συνεπώς προς τις κάλπες οπλισμένοι με ξεκάθαρους στόχους και ώριμα διδάγματα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες που θα μας ψηφίσουν για πρώτο φορά. Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί. Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους. Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί. Το σύνθημα «μένουμε Ευρώπη» που άλλοτε πετύχαμε να μετατραπεί σε «γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Έλληνες μπροστά».

Από αύριο ξεκινά ο αγώνας για τη μεγάλη νίκη της χώρας και της κοινωνίας, για μία δεύτερη εντολή στην προκοπή.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών
Η πατρίδα ζητά καθαρούς ορίζοντες στη πορεία της, έτσι ζητά καθαρές λύσεις στην ηγεσία της. Αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ. Μόνο έτσι θα εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας και θα μπορούμε να αναμετρηθούμε και με τις παραλείψεις μας. Κρατώ πάντα την προτροπή συμπολιτών που μας λένε ότι είναι καιρός να συγκρουστείς με το σύστημα. Μου λένε μην γίνεις πολιτικός της σειράς, κάνε τη διαφορά. Αυτή τη διαφορά θα υπηρετώ μέχρι να γίνει ο κανόνας στην καθημερινότητα.

Αλλάξαν πολλά, αλλά μένουν να αλλάξουν περισσότερα πριν μας πληγώσουν ξανά. Δεν διστάζω ποτέ να ζητώ συγνώμη. Αυτή η παράταξη έχει αποδείξει πως ξέρει να οδηγεί στο αύριο την Ελλάδα του χθες. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για την Ευρώπη και κάναμε την Ελλάδα μέλος της σε πείσμα όλων όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για να θυμηθούμε ποιος έκανε έναν παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό, ποιος έσωσε τον ΟΛΠ. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης. Θα μας μιλήσει το ΠΑΣΟΚ για κρατισμό που δίδαξε τον κρατισμό στην Ελλάδα; Ποιος εξυγίανε την Ολυμπιακή; Ποιος τα έβαλε με την άρρωστη ΔΕΗ των εργατοπατέρων; Η δική μας κυβέρνηση αντιμετώπισε εκκρεμότητες σε εστίες κρατισμού. Η δική μας κυβέρνηση τα έβαλε με αυτό που αποκαλούμε βαθύ κράτος. Οι παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ μας επέτρεψαν να λέμε στους συνταξιούχους ότι μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους σε δύο μήνες και όχι σε δύο χρόνια.

Εμείς μπορούμε να τα βάζουμε με το παρελθόν και με τον κακό μας εαυτό. Ας δοκιμαστεί λοιπόν η επάρκεια του καθενός στη διαχείριση των κρίσεων. Ας δοκιμαστεί και η αντίδραση του κράτους στις μεγάλες δοκιμασίες. Ας συγκριθούν και συμπεριφορές αυτών που δέχονται τα λάθη και τα διορθώνουν με εκείνων που τα σκηνοθετούν για να τα φορτώνουν αλλού. Να συγκριθεί η συμπεριφορά όσων χαμηλώνουν το βλέμμα και όσων ξέρουν μόνο να σηκώνουν το δάχτυλο και να αγορεύουν. Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες αξιολόγησης, πριμ παραγωγικότητας. Η ανάταξη συνολικά για ένα αποτελεσματικό δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Θα περιγράφεται και στις συνταγματικές αλλαγές που θα ξεκινήσουν στην επόμενη Βουλή. Ανάμεσά τους και η δυνατότητα ίδρυσης υπό όρων μη κρατικών πανεπιστημίων και στην πατρίδα μας. Είχα πει το 2019 ότι δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους. Έτσι σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών, της αξιοπρεπούς υγείας, της ψηφιακής μετάβασης, της πράσινης ανάπτυξης, της προσιτής στέγης ειδικά για νέα ζευγάρια.