Ολοκληρώθηκε ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, με ανατροπές στις προβλέψεις, διαφωνίες και… γιουχαΐσματα.
Νικήτρια αναδείχτηκε η Ελβετία με το Nemo και το «The Code», που συγκέντρωσε 591 βαθμούς.
Η Ελλάδα με την Μαρίνα Σάττι και το «Zari» κατέλαβε την 11η θέση στην τελική κατάταξη, τερματίζοντας 8η στην ψηφοφορία του κοινού και 14η στις κριτικές επιτροπές.
Ο πρώτος non- binary καλλιτέχνης που κερδίζει τον διαγωνισμό
Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που η Eurovision φιλοξένησε ανοιχτά non- binary ερμηνευτές και το Nemo από την Ελβετία έγινε το πρώτο non- binary άτομο που αναδείχθηκε στην κορυφή του μουσικοχορευτικού διαγωνισμού.
Το Nemo Mettler γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1999, στη δίγλωσση πόλη Μπιλ/Μπιέν, μητρόπολη της ελβετικής ωρολογοποιίας, που βρίσκεται κοντά κοντά στη Βέρνη. Αγάπησε τη μουσική κι επιδόθηκε στην παραγωγή και τη συγγραφή στίχων από μικρή ηλικία, ενώ παίζει πάρα πολλά όργανα, όπως βιολί, πιάνο και νταμς.
Στη μουσική του συμπεριλαμβάνει κυρίως προσωπικά θέματα, όπως η ταυτότητα φύλου, η ψυχική υγεία και η θέση του ατόμου σε αυτόν τον κόσμο.
Το νικητήριο τραγούδι της φετινής Eurovision περιγράφει το ταξίδι του Nemo μέχρι να ανακαλύψει τον εαυτό του, παροτρύνοντας κι άλλους ανθρώπους να αναζητήσουν την ταυτότητά τους.
«Το “The Code” αφορά το ταξίδι που ξεκίνησα με τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για μένα. Αλλά τίποτα δε με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα από την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι non-binary», ανέφερε το Nemo σε συνέντευξή του.
Ασυμφωνία… επιτροπών- κοινού
Για άλλη μια χρονιά, η διαφωνία στη βαθμολογία των επιτροπών και του κοινού της Eurovision ήταν εμφανής.
Η φετινή νικήτρια, Ελβετία, σάρωσε στην ψήφο των επιτροπών, παίρνοντας την πρώτη θέση, με 365 βαθμούς, όμως το κοινό την κατέταξε στην 5η θέση, με 226 ψήφους.
Την πρώτη θέση στο televoting με 337 βαθμούς πήρε το μεγάλο φαβορί, η Κροατία, που ήρθε 3η στις επιτροπές με 210 βαθμούς και κατέκτησε τη 2η θέση στην τελική κατάταξη.
Η Ουκρανία, που ήρθε 3η στην τελική κατάταξη, συγκέντρωσε 146 βαθμούς από τις επιτροπές (5η θέση) και 307 από το televoting (3η θέση).
Τέλος, το… πολυσυζητημένο Ισραήλ πήρε μόλις 52 βαθμούς από τις επιτροπές (12η θέση), αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει 323 βαθμούς από το τηλεοπτικό κοινό (2η θέση) και να πάρει την 5η θέση στη συνολική κατάταξη, αν και τα στοιχήματα το είχαν ακόμα ψηλότερα τα τελευταία 24ωρα.



Η αποδοκιμασία του κοινού στη συμμετοχή του Ισραήλ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους των τελευταίων ετών, και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η παρουσία του Ισραήλ. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο Μάλμε, καθώς από την έναρξη του διαγωνισμού υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του.
Με φωνές και αποδοκιμασίες τραγούδησε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Έντεν Γκολάν και στον τελικό του Σαββάτου. Οι θεατές που βρίσκονταν στο Μalmo Arena, ανέβασαν στα social media δεκάδες βίντεο στα οποία ακούγονται καθαρά τα γιουχαΐσματα εναντίον της ισραηλινής αποστολής.
@eurovision.2025 The boos for Israel in the arena are HEAVY #eurovision #eurovision2024 ♬ original sound – eurovision.2025
Ο κόσμος φώναζε «Παλαιστίνη» και στο Twitter έγραψαν ότι «αυτό που είδατε στην τηλεόραση, δεν είναι αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα». Η τραγουδίστρια, παρά τις έντονες αντιδράσεις εναντίον της ίδιας και της ομάδας της, έκανε σαν να μη συνέβη τίποτα, είπε «ευχαριστώ» και έφυγε χαρούμενη από τη σκηνή.
Τα συγχαρητήρια του Νετανιάχου στην Έντεν Γκολάν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη την Έντεν Γκολάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την τραγουδίστρια που εκπροσώπησε τη χώρα στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.
Ο Νετανιάχου έκανε επίσης σχετική ανάρτηση στο X, στην οποία έχει βιντεοσκοπήσει την στιγμή που πραγματοποιεί τη βιντεολλήση στην Έντεν Γκολάν, για να την συγχαρεί.
«Φώναξαν «boo’s» (σ.σ. γιουχαΐσματα) κι εμείς φωνάξαμε «douze»(σ.σ. δηλαδή 12 στα γαλλικά, κατά το «douze points», δώδεκα πόντοι). Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε».
«Είδα ότι πήρες σχεδόν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το κοινό και αυτό είναι το πιο σημαντικό, όχι από τους κριτές αλλά από το κοινό, και κράτησες το κεφάλι του Ισραήλ ψηλά στην Ευρώπη».
עדן גולן – הם צעקו ״בוז״, אנחנו צעקנו ״דוז פואה״. תודה על הכבוד שהבאת לכולנו! 🇮🇱 pic.twitter.com/JE5VMTO4RU
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 12, 2024