ΑρχικήΟικονομίαΑναζητώντας απεγνωσμένα την… επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Αναζητώντας απεγνωσμένα την… επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Ένα έργο πολυδιαφημισμένο που φαίνεται ότι έχει βαλτώσει παρά τις αρχικές προσδοκίες και τις επανειλημμένες κυβερνητικές ανακοινώσεις που το συγκαταλέγουν στις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα.

Ήταν 2020 όταν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της microsoft Μπραντ Σμιθ και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, ανακοίνωναν την υλοποίηση επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για κόμβο Data Center στην Αττική, με την προστιθέμενη αξία να φθάνει το 1 δισ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Μητσοτάκης, όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 στο Νταβός, όταν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πρόεδρο της Microsoft και να τον πείσει να επενδύσει περαιτέρω στη χώρα μας.

Fast forward στο 2024 και η επένδυση… αγνοείται.

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ ψηφιακός κόμβος και η επένδυση της Microsoft δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Τι έχει μεσολαβήσει ώστε επί 4 χρόνια ένα τόσο σημαντικό έργο να είναι στον πάγο;
Ένα χρόνο μετά τις αρχικές αισιόδοξες ανακοινώσεις, το 2021, ο Ελληνας ceo της MS Ελλάδας/Κύπρου/Μάλτας δηλώνει ότι η έκταση έχει αγοραστεί, «βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη των κατασκευών και σε 2-3 χρόνια το πρώτο datacenter θα είναι έτοιμο».
Τον Απρίλιο του 2022 η επένδυση εντάσσεται στο καθεστώς “στρατηγικών επενδύσεων”.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Microsoft Ελλάδας ο CEO δηλώνει έναρξη κατασκευής το 2023 για τα νέα datacenter, σε εκδήλωση όπου και πάλι δίνει το παρών ο Πρωθυπουργός.

Φτάνουμε στον Μάρτιο του 2023, όπου ο CEO δηλώνει αισιόδοξος αλλά το χρονοδιάγραμμα αρχίζει να παίρνει αόριστες μορφές χρόνου «σε λίγους μήνες».

Τον Ιούλιο του 2023 νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος για τη Microsoft, Κύπρου και Μάλτας, ανέλαβε η Γιάννα Ανδρονοπούλου. Και πάλι υπενθυμίζεται ότι: η Microsoft θα κατασκευάσει ένα συγκρότημα τριών Datacenter στην Αττική, βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών της Microsoft – το μεγαλύτερο του κόσμου – διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες Cloud «χαμηλής καθυστέρησης».

Η νέα CEO, δηλώνει λίγο αργότερα ότι με την έκδοση του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος τον Ιανουάριο του 2024, με το οποίο εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της επένδυσης στα Σπάτα και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός 3-4 ετών».

Στο μεταξύ ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Daily τον περασμένο μήνα, στο ακίνητο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου data center του αμερικανικού κολοσσού, εντοπίστηκαν αρχαία. Πράγμα που σημαίνει νέα εμπλοκή και νέες καθυστερήσεις, παρότι το Μαξίμου στηρίζει με θέρμη την συγκεκριμένη επένδυση.
Μία επένδυση πάντως που κατά καιρούς οι υπουργοί της κυβέρνησης την συμπεριλαμβάνουν στις επιτυχίες της χώρας, αν και μέχρι στιγμής έχουν ήδη περάσει 4 χρόνια από τότε που πρωτοανακοινώθηκε και πάμε για καλό… 2028.

Η αποχώρηση της Cisco
Μια άλλη επένδυση από μια μεγάλη αμερικανική πολυεθνική της τεχνολογίας, ήταν αυτή της Cisco, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και αποχώρησε, καθώς η εταιρεία ήλθε σε σύγκρουση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.