ΑρχικήΚόσμοςΑνάλυση CNN: Γιατί ο Μπάιντεν επιτρέπει τώρα στην Ουκρανία τη χρήση ...

Ανάλυση CNN: Γιατί ο Μπάιντεν επιτρέπει τώρα στην Ουκρανία τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται επί μήνες να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας, φοβούμενος την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Κίεβο αποδοκιμάζει σθεναρά την άρνηση και ακριβώς τη στιγμή που το αίτημα φαίνεται να έχει βαλτώσει, η κυβέρνηση Μπάιντεν το εγκρίνει.

«Το αίτημα της Ουκρανίας για χρήση HIMARS,  τα άρματα μάχης Abrams, τα F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο άρνησης και υπεκφυγής και στη συνέχεια χορήγησης, σχεδόν τη στιγμή που είναι πολύ αργά», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου και θέτει το ερώτημα αν μπορούν τα αμερικανικής κατασκευής Συστήματα Τακτικών Πυραύλων Στρατού, ή ATACMS, να κάνουν τη διαφορά αν χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Αλλά πραγματικά, σύμφωνα με το CNN, η Ουκρανία δεν θα λάβει αρκετά ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα drones. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των συσκευών, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει όλεθρο στα αεροδρόμια της Μόσχας και σε ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.

Επίσης, η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για να χτυπήσουν βαθύτερα μέσα στη Ρωσία είναι, όπως ακούγεται, είναι αρκετά προκλητική.

Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι αρκετά αδύναμη στρατιωτικά αυτή τη στιγμή και είναι απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ.

Αλλά κάποια στιγμή, το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αποτροπή του. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί για δολιοφθορές πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων αναφορών ότι τοποθετήθηκαν πακέτα εκρηκτικών σε αεροπλάνα ταχυμεταφορών εντός της Ευρώπης.

Γιατί αυτή τη στιγμή;

Ο Λευκός Οίκος πάντα στάθμιζε τέτοιες αποφάσεις με πιθανές συνέπειες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παράπλευρες απώλειες σε αμάχους των χωρών του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία αισθανόταν ότι έπρεπε να απαντήσει.

«Επομένως, η απόφαση δεν ήταν τόσο απλή ή προφανής όσο ισχυρίζονταν ορισμένοι στο Κίεβο», αναφέρει το CNN και συνδέει την απόφαση με την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ, σαν απάντηση των ΗΠΑ στην κλιμάκωση της Μόσχας.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι η ανάπτυξη των βορειοκρεατών δείχνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία επεκτείνεται και γίνεται κάτι στο οποίο οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό έχουν πλέον ρόλο. Με άλλα λόγια έχουν κάνει τον πόλεμο πιο παγκόσμιο για την Αμερική.

Στα μάτια του Μπάιντεν αυτή είναι μια κλιμάκωση, ως απάντηση σε μια κλιμάκωση.

Αλλά το γεγονός ότι καθυστέρησε τόσο πολύ λόγω του εξαιρετικού συμβολισμού της χορήγησης αυτής της άδειας απλώς προσθέτει στην ισχύ της απόφασης που μόλις πήρε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, μπορεί να πιστεύει ότι θα μιλήσει για ειρήνη, αλλά θα κληρονομήσει έναν πόλεμο όπου το διακύβευμα μόλις έγινε σημαντικά υψηλότερο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ