Η επικερδής “αυτοκρατορία ναρκωτικών” του Μπασάρ αλ-Άσαντ απέφερε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στα ταμεία του συριακού καθεστώτος.
Ωστόσο, οι μέρες κατά τις οποίες πλημμύριζαν οι δρόμοι της Μέσης Ανατολής με Captagon, γνωστό και ως “κοκαΐνη των φτωχών”, φαίνεται ότι πλησιάζουν στο τέλος τους, με την κατάρρευση της βίαιης δικτατορίας του Άσαντ.
Το Captagon υπήρξε τόσο επικερδής εξαγωγική δραστηριότητα όσο και εργαλείο πολέμου για τον Άσαντ, με τα κέρδη να καταλήγουν απευθείας στις τσέπες της οικογένειάς του και του στρατού.
Η παραγωγή και τα κέρδη
Το χάπι, που κοστίζει ελάχιστα για να παραχθεί και πωλείται περίπου 20 δολάρια, απέφερε στο καθεστώς του Άσαντ τριπλάσια κέρδη από αυτά όλων των καρτέλ του Μεξικού μαζί, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η παραγωγή του Captagon – που είναι γνωστό και ως Fenethylline – έχει σχεδόν σταματήσει, καθώς η οικογένεια Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία και οι Ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τα κύρια εργοστάσια Captagon στις παράκτιες περιοχές της Συρίας.
Σημαντική μείωση στην παραγωγή
«Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 90%», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που περιόδευσε στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας, μιλώντας στην εφημερίδα The National. «Αυτό που απομένει είναι μικρά, διάσπαρτα εργαστήρια στα σύνορα». Ιορδανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την απότομη πτώση της παράνομης διακίνησης, με μέλη καρτέλ να εγκαταλείπουν την παραγωγή.
Προειδοποίηση για νέα άνθηση
Ο αναλυτής ασφάλειας Nicholas Krohley προειδοποίησε ότι η παύση μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα, καθώς πολιτοφυλακές συνδεδεμένες με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ενδέχεται να εκμεταλλευτούν το κενό και να ξεκινήσουν νέα άνθηση του Captagon. «Οι Φρουροί της Επανάστασης χρειάζονται αυτά τα έσοδα, και η περιοχή του Λεβάντε είναι πλέον αποκομμένη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Captagon θα μπορούσε να γίνει μέσο δημιουργίας εσόδων και επέκτασης επιρροής.
Το Captagon και η Συρία
Κατά τη διάρκεια των 24 χρόνων του Άσαντ στην εξουσία, η Συρία έγινε το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής Captagon, καλύπτοντας το 80% της παγκόσμιας προσφοράς. Η παγκόσμια αγορά του ναρκωτικού αποτιμάται στα 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κοινωνικές και διεθνείς επιπτώσεις
Το Captagon θεωρείται ναρκωτικό επιλογής για τρομοκράτες, όπως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που εκτιμούν την ικανότητά του να αποτρέπει την εξάντληση και να τους κάνει να νιώθουν άτρωτοι. Ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι μαχητές της Χαμάς κατανάλωσαν Captagon πριν από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
Το ναρκωτικό έχει γίνει μάστιγα σε χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ, ενώ πολλές χώρες έχουν επενδύσει τεράστιους πόρους για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας. Η Ιορδανία κατέσχεσε 65 εκατομμύρια χάπια Captagon το 2022, ενώ στην Ευρώπη κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια χάπια στο ιταλικό λιμάνι του Σαλέρνο το 2020.
Το τέλος μιας εποχής
Παρά την κερδοφορία, ο Άσαντ φέρεται να απομακρύνθηκε σταδιακά από το εμπόριο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει σχέσεις με γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα, επέτρεψε την εξουδετέρωση σημαντικών εμπόρων ναρκωτικών και εγκαταστάσεων Captagon. Ωστόσο, η απομάκρυνσή του από την εξουσία σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής που σημάδεψε τη Συρία ως κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου Captagon.
Με πληροφορίες από Daily Mail