Την αντίθεση του εξέφρασε ο Παναγιώτης Δουδωνής, σχετικά με το επίθετο «De Grecia» από τα αδέρφια Παύλο και Νικόλαο Γλύξμπουργκ, για την απόκτηση ιθαγένειας.
Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, σε ανάρτηση του για την ιθαγένεια Παύλου και Νικόλαου Γλύξμπουργκ, τόνισε πως «Επίθετα τα οποία συνιστούν έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος δε μπορούν να γίνουν κατά τον νόμο αποδεκτά».
Εν συνεχεια ανέφερε πως τυχόν επιλογή του επωνύμου «de Grecia», «εγείρει ζητήματα».
Για την τέως βασιλική οικογένεια: Επίθετα τα οποία συνιστούν έμμεση μη αναγνώριση του υπάρχοντος πολιτειακού καθεστώτος δε μπορούν να γίνουν κατά τον νόμο αποδεκτά. Το «de Grecia» εγείρει ζητήματα. Και επιπλέον στον νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομά του εκλιπόντος τέως βασιλιά… pic.twitter.com/NEHodPaUF5
— Panagiotis Doudonis (@pandoudonis) December 18, 2024
Τέλος επεσήμανε πως «στον νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομά του εκλιπόντος τέως βασιλιά ως Γλύξμπουργκ».
Βορίδης: «Πρέπει να διαλέξει επώνυμο»
Απάντηση στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια σε μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έδωσε ο Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε στο Action24 ότι «εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη νομοθεσία. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από το πλαίσιο που υπάρχει τώρα και ρυθμίζει τα ζητήματα. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ο νόμος Βενιζέλου που ισχύει από το 1994. Δεν υπάρχει κάτι που τους αποτρέπει να το κάνουν».
Παράλληλα, μίλησε και για το επίθετο με το οποίο ο Παύλος ή όποιο άλλο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας θα πρέπει να κάνει αίτηση, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όλοι οι άνθρωποι το επώνυμό τους, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Έχει δυνατότητα κατά νόμο να επιλέξει το επώνυμό του», ενώ πρόσθεσε ότι «το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Στις περισσότερες βασιλικές οικογένειες έχουν επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση, υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησής τους. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλοι, δεν μπορεί να είναι ένας. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ, εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό, η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτοπροσωποίησης του ατόμου».
Συρεγγέλα: «Όποιος κάνει αίτηση για ελληνική ιθαγένεια σημαίνει ότι αναγνωρίζει το πολίτευμα της χώρας»
Η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Δυτικής Αθήνας, Μαρία Συρεγγέλα, κληθείσα να σχολιάσει την αίτηση της πρώην βασιλικής οικογένειας για απόκτηση ιθαγένειας δήλωσε: «Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο και ισχύουν για όλους τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια».
🔵Μ. Συρεγγέλα –@mariasyrengela: «Όποιος κάνει αίτηση για ελληνική ιθαγένεια σημαίνει ότι αναγνωρίζει το πολίτευμα της χώρας»
Δείτε καθημερινά από τις 06:00 το πρωί την #ProiniZoni με τους @georgekakousis και @Anna_livathinou στο #Action24. pic.twitter.com/tPaVC24elo
— Action24 (@action24tv) December 18, 2024
ΓΓ του Υπ. Εσωτερικών για τους Γλύξμπουργκ: «Να καταθέσουν δήλωση αποδοχής του πολιτεύματος»
Ο Παύλος και ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ, προκειμένου να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, χρειάζεται να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Θανάση Μπαλέρμπα.
Ο κ. Μπαλέρμπας, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» και αναφερόμενος στις φήμες για υποβολή αίτησης για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τους Παύλο και Νικόλαο, τόνισε πως τώρα «δεν έχουν ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο διότι πολύ απλά δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτών, προφανώς έχουν ιθαγένεια αλλοδαπής χώρας, έχουν διαβατήριο Δανίας, αλλά είναι άγνωστο τι επώνυμο γράφουν αυτά τα διαβατήρια».
Προσωπική επιλογή το επώνυμο
Ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών ερωτηθείς για το επώνυμο Ντε Γκρέτσια, το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας τους στο δανέζικο διαβατήριο ανέφερε ότι «το πώς μια αλλοδαπή αρχή καταγράφει το όνομα ενός πολίτη της είναι δικό της θέμα, δεν είναι δικό μας». Αυτό, όπως είπε, «πρόκειται για προσωπική επιλογή».
Όσον αφορά την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε ότι αυτό «δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση, αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».
Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ο Νικόλαος και ο Παύλος
Προκειμένου να τους αναγνωριστεί η ελληνική ιθαγένεια ο Νικόλαος και ο Παύλος «θα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον του Ληξιαρχείου Αθηνών και να καταθέσουν δήλωση, στην οποία αποδέχονται το πολίτευμα και το Σύνταγμα, όπως διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα του 1974. Οτι δεν έχουν καμία αξίωση από το ελληνικό κράτος λόγω της προηγούμενης κατάστασης. Επίσης, πρέπει να δηλώσουν επώνυμο και κάποια άλλα στοιχεία όπως κάνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες και στη συνέχεια να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτών».
Επιπλέον ο κ. Μπαλέρμπας εξήγησε πως «η διαδικασία είναι σαφής. Αφού υποβληθεί η αίτηση, διαβιβάζεται στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εξετάζει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η σχετική νομοθεσία υφίσταται από το 1994, ενώ αναφέρθηκε σε προηγούμενα περιστατικά, όπως την περίπτωση του Μιχαήλ, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδος, ο οποίος το 2004 δήλωσε τα στοιχεία του και εγγράφηκε στα μητρώα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτών είναι απαραίτητη για την απόκτηση ταυτότητας και διαβατηρίου. «Το Μητρώο Πολιτών αποτελεί το βασικό μητρώο του ελληνικού Δημοσίου. Τυχόν αλλαγές σε στοιχεία, όπως ονόματα, μπορούν να γίνουν μόνο μέσω δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ελληνική ιθαγένεια
Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ σημείωσε ακόμα ότι η ελληνική ιθαγένεια έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Στις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την ελληνική ιθαγένεια, ο κ. Μπάρμπας τόνισε ότι «οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού έχουν ειδικές ρυθμίσεις για τη στρατιωτική θητεία», ενώ διευκρίνισε πως «είμαστε όλοι ίσοι έναντι του νόμου».