Στις 28 Δεκεμβρίου 1895, πραγματοποιείται στο Grand Café του Παρισιού η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδελφούς Λιμιέρ.
Οι 35 παρευρισκόμενοι, που έγραφαν ιστορία χωρίς να το γνωρίζουν, παρακολούθησαν δέκα ταινίες, με συνολική διάρκεια περίπου δεκαπέντε λεπτών.
Μια από αυτές ήταν και η πρώτη δημιουργία των αδερφών Λιμιέρ και η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, η «Έξοδος από το εργοστάσιο Λιμιέρ», ταινία διάρκειας μόλις 46 δευτερολέπτων που είχαν γυρίσει τον Μάρτιο του ίδιου έτους και αφορούσε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος της: το προσωπικό του εργοστασίου Λιμιέρ εγκαταλείπει τον χώρο εργασίας του, οι εργάτες φεύγουν πρώτα και οι διευθυντές αργότερα. Στην πρώτη έκδοση, η ταινία τελειώνει με την έξοδο των αμαξών και οι πόρτες κλείνουν.
Λίγο αργότερα, οι αδελφοί Λιμιέρ προώθησαν την εφεύρεσή τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισαν με την εταιρία «Λιμιέρ», η οποία κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών για αρκετά χρόνια, μέχρι που χάθηκε, ύστερα από την συγχώνευσή της με την εταιρία «Ilford».
Η πρώτη προβολή στην Ελλάδα
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρώτη προβολή στην ιστορία το σινεμά, οι αδελφοί Λιμιέρ επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Στις 29 Νοεμβρίου 1896, δέκα ταινίες τους προβλήθηκαν στο αθηναϊκό κοινό– περιελάμβαναν ιαπωνικούς χορούς, αφίξεις τρένων, πλάνα από το Παρίσι, μαθήματα ιππασίας κ.ά. Οι προβολές έλαβαν χώρα σε κατάστημα της οδού Κολοκοτρώνη, πίσω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το εισιτήριο κόστιζε 2,20 δραχμές για τους ενήλικες και 1,10 για παιδιά κάτω των επτά ετών.
Η εφημερίδα «Άστυ» έγραψε:
«…Αληθής μαγεία ήταν αι προβαλλόμεναι εικόνες εις φυσικόν μέγεθος. Όλος ο κόσμος ο προβαλλόμε νος διά του ηλεκτρικού φωτός ενόμιζες ότι έζη και εκινείτο και ενεψυχούτο…»