ΑρχικήΕπικαιρότηταΜυστηριώδες βουητό στα νησιά – Ο Λέκκας εξηγεί αν σχετίζεται με τη...

Μυστηριώδες βουητό στα νησιά – Ο Λέκκας εξηγεί αν σχετίζεται με τη σεισμική δραστηριότητα

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Τι αναφέρει ο Ευθύμιος Λέκκας.

Για τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες»

Ο καθηγητής ανέφερε ότι έχει κληθεί σε διυπουργική σύσκεψη από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για την εξέλιξη του φαινομένου, προτού επιστρέψει στη Σαντορίνη.

«Στις 4:40 το πρωί, σημειώθηκε σεισμός 4,9 Ρίχτερ. Παρότι η νύχτα ήταν σχετικά ήρεμη, ακολούθησε ανοδική έξαρση στη δραστηριότητα. Εκτιμούμε ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, με τους σεισμούς να εκτονώνουν σταδιακά την ενέργεια», ανέφερε στην τηλεόραση του MEGA.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «ένας σεισμός 5,2-5,3 Ρίχτερ θα βοηθούσε να εκτονωθούν γρηγορότερα οι δυνάμεις», ενώ τόνισε πως «ακόμη και ένας σεισμός 5,5 Ρίχτερ δεν θα είχε καμία επίπτωση στη Σαντορίνη».

Οι κάτοικοι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ενδεχόμενο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ και άνω είναι εξαιρετικά μικρό.

«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή μαζικής αποχώρησης από το νησί. Παρατηρώ πως οι πρώτοι που φεύγουν είναι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Ωστόσο, οι σεισμοί που καταγράφονται σημειώνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων, γεγονός που μας επιτρέπει να αναλύσουμε τη σεισμική δραστηριότητα και να κατανοήσουμε καλύτερα τα ρήγματα της περιοχής», εξήγησε.

Μετατόπιση του επίκεντρου και το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ο καθηγητής ανέφερε πως το επίκεντρο των σεισμών μετατοπίζεται προς τα βορειοανατολικά, πλησιάζοντας την Αμοργό, κάτι που θεωρείται θετικό για τη Σαντορίνη.

«Η Αμοργός έχει μικρότερη τρωτότητα από τη Σαντορίνη, οπότε οι επιπτώσεις ενός σεισμού εκεί θα είναι περιορισμένες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως δεν έχουμε ενδείξεις επικείμενης έκρηξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το ηφαίστειο της Σαντορίνης εκρήγνυται κάθε 20.000 χρόνια, με την τελευταία μεγάλη έκρηξη να έχει συμβεί πριν περίπου 17.000 χρόνια», ανέφερε.

Τι εξηγεί για το βουητό που ακούγεται στα νησιά

Αναφορικά με το βουητό που καταγράφεται στα νησιά τις τελευταίες ώρες, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν σχετίζεται άμεσα με τους σεισμούς, αλλά είναι αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών.

«Το βουητό οφείλεται κυρίως στη διάχυση ηχητικών κυμάτων, με αποτέλεσμα να ακούγεται έντονα σε κάποια σημεία και σχεδόν καθόλου σε άλλα. Δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα των σεισμών», διευκρίνισε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι αν ένας σεισμός εκδηλωθεί σε πολύ μικρή απόσταση (1-2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια), τότε μπορεί να ακουστεί ήχος. Αντίθετα, σε μεγαλύτερες αποστάσεις, δεν συνοδεύεται από ακουστικά φαινόμενα.