ΑρχικήΕπικαιρότηταΣείεται η γη- Κάθε 5 λεπτά κι ένας σεισμός σε Σαντορίνη, Αμοργό...

Σείεται η γη- Κάθε 5 λεπτά κι ένας σεισμός σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη (video)

Ακόμη δεν έχουμε δει τον κύριο σεισμό εκτιμούν οι ειδικοί και σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα «είναι πολύ μικρό το 5αρι για να είναι ο κύριος σεισμός».

Παρότι τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή σημειώνονται σεισμοί σχεδόν ανά 5 λεπτά είτε μικροί είτε μεγαλύτεροι, οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι για την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, είπε ότι το σημερινό 5άρι είναι πολύ μικρός σεισμός για να είναι ο κύριος. Ο ίδιος όπως τόνισε θα προτιμούσε ένα σεισμό κοντά στο 5,5 ο οποίος θα ήταν σε πιο ασφαλές μέγεθος προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

«Έτσι όπως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα» είπε ο κ. Λέκκας ο οποίος όμως εξέφρασε την ανησυχία του για το πόσο μπορεί να κρατήσουν τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ.

Εντωμεταξύ, περισσότεροι από 2.500 σεισμοί εντοπίστηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ στο ρήγμα στη Σαντορίνη.

Σε πραγματικό χρόνο παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, καθώς και στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, πλησίον της νησίδας Ανύδρου το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γίνεται αναλυτική αναφορά στη σεισμική δραστηριότητα, ειδικά από τον Ιούνιο του 2024 και έπειτα. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ, και ότι η «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Ιούνιο του 2024 άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011-2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ