ΑρχικήΠολιτικήΚικίλιας: «Θα δημιουργηθεί νέο λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη - Οι σεισμοί έχουν...

Κικίλιας: «Θα δημιουργηθεί νέο λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη – Οι σεισμοί έχουν μετακινήσει όλο το νησί»

Βασίλης Κικίλιας: «Η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού στη ΣαντορίνηΝέα σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στις Κυκλάδες υπάρχει – Η ασφάλεια των πολιτών προτεραιότητά μας».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν προβλέψεις με ακρίβεια, αλλά βασίζονται σε στοιχεία και προγνώσεις.

«Υπάρχει η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού»

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, με την Πολιτική Προστασία, τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και τις εταιρείες ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών, να έχουν αναπτύξει προληπτικά σχέδια για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.

«Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μικρές. Σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, η ενεργοποίηση του 112 πρέπει να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των γύρω νησιών γνωρίζουν ότι αν υπάρξει μεγάλος σεισμός, θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις παραλιακές περιοχές και να κατευθυνθούν προς υψηλότερα σημεία», δήλωσε.

«Νέο λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη»

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι, πέρα από το νέο λιμάνι της Σαντορίνης που βρίσκεται υπό κατασκευή, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός λιμανιού διαφυγής, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει επιβατικά πλοία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η κατασκευή του εντάσσεται σε τριμερή συμφωνία μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας, του αναδόχου του έργου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι σεισμοί

Αναφερόμενος στα ηφαίστεια της περιοχής, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι στη Σαντορίνη υπάρχουν τρεις ηφαιστειακές εστίες που παρακολουθούνται στενά:

  • Νέα Καμένη, όπου έχει καταγραφεί μικρή ηφαιστειακή διέγερση τους τελευταίους μήνες.
  • Κολούμπο, το οποίο παραμένει ενεργό τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται υπό συνεχή επιστημονική παρακολούθηση.
  • Το ηφαίστειο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, που σχετίζεται με την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.

«Το μάγμα βρίσκεται σε βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών», πρόσθεσε.

«Εγκράτεια στις δηλώσεις των σεισμολόγων»

Ο υπουργός έκανε αναφορά σε δηλώσεις ειδικών που προκαλούν σύγχυση στο κοινό, ζητώντας περισσότερη σύνεση και υπευθυνότητα.

«Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν επιστημονικούς όρους. Μιλάμε για τους νησιώτες μας, την οικονομία, τον τουρισμό. Όμως, πάνω απ’ όλα, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε.

Η μετακίνηση του εδάφους στη Σαντορίνη

Αναφερόμενος στην ανύψωση και μετακίνηση του εδάφους, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά ολόκληρο το νησί και όχι συγκεκριμένες περιοχές.

«Οι επιστήμονες το παρακολουθούν στενά και αξιολογούν τα δεδομένα. Ανάλογες μεταβολές είχαν παρατηρηθεί και την περίοδο 2011-2012, όταν υπήρξαν υφέσεις και εξάρσεις στη σεισμική δραστηριότητα για 15 μήνες», εξήγησε.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η κύρια σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην υποθαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, ανοιχτά της Σαντορίνης, και το φαινόμενο βρίσκεται υπό συνεχή επιστημονική παρακολούθηση.