Ο δημοφιλής γαστρεντερολόγος του TikTok, Δρ. Steven Gundry, μίλησε σε πρόσφατο podcast για τα αυγά, αποκαλύπτοντας ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία.
Ποια αυγά πρέπει να προτιμάμε
«Αν βρείτε αυγά εμπλουτισμένα με Ω3 λιπαρά σε τιμή κοντινή με τα κανονικά, επιλέξτε τα!» τονίζει.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, συνιστά να ελέγχουμε τη διατροφή των πουλερικών και να προτιμάμε αυγά από κότες που δεν τρέφονται με σόγια και καλαμπόκι.
«Μην παρασύρεστε από χαρακτηρισμούς όπως “αυγά αχυρώνα” και “ελευθέρας βοσκής”», επισημαίνει, προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η ποιότητα της τροφής των πουλερικών.
@drstevengundry Think “cage-free” and “free-range” mean healthy? Think again! 🚫 These labels sound good, but in reality, the hens are still crammed into crowded barns with barely any room to move. High stress = fewer nutrients and more inflammation markers in their eggs. 🥚 Best choice? Omega-3 eggs (if they’re the price of normal eggs) 🐓 Going for pasture-raised? Do your homework! Visit the farm’s website and check what they’re actually feeding the hens—you might be shocked. Always look for soy-free and corn-free labels! . . . . . . #Eggs #HealthyEating #PastureRaised #Omega3 #GutHealth #SoyFree #CornFree #DrGundry #EatSmart #CageFreeEggs #FreeRangeEggs ♬ original sound – DrGundry
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση έως και 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν επηρεάζει αρνητικά τη χοληστερόλη.
Στην έρευνα συμμετείχαν 140 άτομα με καρδιακές παθήσεις ή αυξημένο κίνδυνο να τις αναπτύξουν. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
- Η μία ομάδα έτρωγε 12 ή περισσότερα εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα.
- Η άλλη κατανάλωνε λιγότερα από δύο.
Τα εμπλουτισμένα αυγά περιέχουν περισσότερα Ω3 λιπαρά, ιώδιο, βιταμίνες D, B και Ε, καθώς και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
Μετά από τέσσερις μήνες παρακολούθησης, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των ατόμων που έτρωγαν αυγά καθημερινά. Αντίθετα, εντοπίστηκαν πιθανά οφέλη, όπως βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
«Η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα δεν επηρέασε αρνητικά τη χοληστερόλη», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Nina Nouhravesh. Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών, παρατηρήθηκε αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μείωση της «κακής» (LDL).