Η Washington Post απέσυρε μια διαφήμιση που καλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «απολύσει τον Έλον Μασκ», παρότι είχε προγραμματιστεί να δημοσιευθεί στην έντυπη έκδοσή της την Τρίτη, σύμφωνα με την ομάδα Common Cause, που είχε χρηματοδοτήσει την καμπάνια.
Η Common Cause είχε συμφωνήσει να καταβάλει 115.000 δολάρια για την προβολή της διαφήμισης, η οποία ασκούσε δριμεία κριτική στον Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, καθώς έχει αναλάβει τη μείωση των κρατικών δαπανών στις ΗΠΑ.
Καμπάνια «Απόλυσε τον Έλον Μασκ»
Η εν λόγω διαφήμιση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας με τίτλο «Fire Elon Musk». Η οργάνωση καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να υπογράψουν αίτημα απομάκρυνσης του Μασκ από τη θέση του επικεφαλής του νέου Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, το οποίο έχει αναλάβει την περικοπή των ομοσπονδιακών δαπανών. Σύμφωνα με την Common Cause, η καμπάνια έχει ήδη συγκεντρώσει 60.000 υπογραφές, ενώ χιλιάδες πολίτες έχουν πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις προς μέλη του Κογκρέσου.
Η διαφήμιση, η οποία αργότερα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Common Cause, απεικονίζει τον Έλον Μασκ να γελάει πίσω από τον Λευκό Οίκο, με τη λεζάντα:
«Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα: ο Ντόναλντ Τραμπ ή ο Έλον Μασκ;».
Στο συνοδευτικό κείμενο, ο CEO της Tesla και της X κατηγορείται ότι έχει δημιουργήσει «χάος και σύγχυση» και ότι «θέτει σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσής μας», με τη διαφήμιση να καταλήγει:
«Το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο έναν πρόεδρο τη φορά».
Η Washington Post απέσυρε τη διαφήμιση χωρίς εξηγήσεις
Σύμφωνα με το Business Insider, η Washington Post δεν είχε εκφράσει αρχικά επιφυλάξεις για τη διαφήμιση. Ωστόσο, την Παρασκευή ενημέρωσε την Common Cause ότι δεν θα τη δημοσιεύσει, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Η εφημερίδα αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφασή της, επισημαίνοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα να αποδεχθεί, να αναθεωρήσει ή να απορρίψει οποιαδήποτε διαφήμιση. Οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές της Washington Post αναφέρουν ότι αποδέχεται όλους τους τύπους διαφημίσεων, εκτός αν υπάρχει «επιτακτικός λόγος» για απόρριψη.
Η απόφαση αυτή έρχεται λίγο μετά τη δημόσια «προσέγγιση» του Μασκ προς τον Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Washington Post, μέσω αναρτήσεων στο X, όπως σημειώνει το Business Insider.