ΑρχικήΚόσμοςΔραματική έλλειψη αυγών στις ΗΠΑ - Η Τουρκία σε ρόλο σωτήρα

Δραματική έλλειψη αυγών στις ΗΠΑ – Η Τουρκία σε ρόλο σωτήρα

Βρίσκονται στα αμερικανικά σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια και στις οικογενειακές κουζίνες: η κρίση στις τιμές των αυγών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει οδηγήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να στραφούν στην Τουρκία για προμήθειες.

Η Τουρκία ενισχύει τις εξαγωγές αυγών στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Αυγών της Τουρκίας, η χώρα σχεδιάζει να εξάγει 420 εκατομμύρια αυγά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025 – αριθμός-ρεκόρ για τις εξαγωγές της.

Η αύξηση αυτή στις εξαγωγές έρχεται ως απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών, η οποία έχει οδηγήσει στη θανάτωση περισσότερων από 140 εκατομμυρίων ωοπαραγωγών πτηνών στις ΗΠΑ από το 2022, με 17 εκατομμύρια απώλειες μόνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με λιγότερα πτηνά, η παραγωγή αυγών μειώθηκε, προκαλώντας δραματική άνοδο των τιμών.

«Η γρίπη των πτηνών είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση της εξαγωγικής μας ικανότητας», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αφιόν, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Αυγών της Τουρκίας.

Η τιμή μίας ντουζίνας αυγών μεγάλης κατηγορίας Α στις ΗΠΑ έφτασε τον περασμένο μήνα κατά μέσο όρο τα 4,95 δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Αλυσίδες όπως η Costco και η Trader Joe’s έχουν θέσει όρια στις αγορές αυγών ανά πελάτη, ενώ η Waffle House επιβάλλει προσαύξηση 50 σεντς ανά αυγό.

Ωστόσο, η αντικατάσταση των χαμένων πουλερικών θα απαιτήσει μήνες, και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει επιπλέον αύξηση 20% στις τιμές των αυγών φέτος. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15,2% μόνο τον Ιανουάριο και κατά 53% σε ετήσια βάση.

Οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στράφηκαν εκτός συνόρων για να καλύψουν τη ζήτηση, με την Τουρκία να είναι η μόνη χώρα από την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν αυγά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροκτημάτων.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αυξημένες εισαγωγές αυγών δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τη συνεχιζόμενη έλλειψη στις ΗΠΑ.

«Αν και αυτές οι εισαγωγές θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των απωλειών στην παραγωγή, δεν θα είναι αρκετές αν η γρίπη των πτηνών συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό», δήλωσε ο Μπέρντ Νέλσον, οικονομολόγος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αγροκτημάτων.

Οι ΗΠΑ παράγουν πάνω από 7,5 δισεκατομμύρια ντουζίνες αυγά ετησίως, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Αυγών, αλλά η παραγωγή θα μειωθεί φέτος λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών.

«Υποστηρίζουμε τη προσωρινή εισαγωγή αυγών για να μειωθεί η πίεση στην αμερικανική αγορά», δήλωσε ο Τσαντ Γκρέγκορι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της United Egg Producers.

Το 2024, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 71 εκατομμύρια αυγά από την Τουρκία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το 2025, οι εισαγωγές θα είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερες, φτάνοντας τα 420 εκατομμύρια αυγά. Μέχρι τον Ιούλιο, η Τουρκία θα έχει αποστείλει 240 εκατομμύρια αυγά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα υπόλοιπα να φτάνουν σταδιακά έως το τέλος του έτους.

Η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυγών στον κόσμο, μετά την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Γερμανία. Το 2023, η Τουρκία εξήγαγε αυγά αξίας 411 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας. Οι εξαγωγές αυγών προς τις ΗΠΑ φέτος θα ανέλθουν στα 37 εκατομμύρια δολάρια.

Το επόμενο βήμα: Εμβολιασμοί

Ο Νταγκ Κόργουιν, ιδιοκτήτης φάρμας στη Νέα Υόρκη που αναγκάστηκε να θανατώσει 99.000 πάπιες λόγω του ιού, δηλώνει πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πτηνών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ χορήγησε προσωρινή άδεια για εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών για τις κότες. Η εταιρεία Zoetis, που ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε ότι «η άδεια δόθηκε βάσει δεδομένων που αποδεικνύουν την ασφάλεια, την καθαρότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ωστόσο, ο εμβολιασμός εγείρει προβληματισμούς για το παγκόσμιο εμπόριο πουλερικών. Αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να εμβολιάζουν τα κοτόπουλα, η γρίπη των πτηνών μπορεί να θεωρηθεί ενδημική στη χώρα, καθιστώντας δυσκολότερη την ανίχνευση του ιού και πιθανώς περιορίζοντας τις εξαγωγές αμερικανικών πουλερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πουλερικών μετά τη Βραζιλία, σύμφωνα με το USDA.

Η στρατηγική του Λευκού Οίκου για την κρίση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναπτύσσει σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου.

«Αναπτύσσουμε ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου, βασισμένο στη βιοασφάλεια, τη φαρμακευτική αντιμετώπιση και την απομόνωση των μολυσμένων περιοχών», δήλωσε ο Χάσετ στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS. «Αν αυτά τα μέτρα είχαν εφαρμοστεί πριν από έναν χρόνο, οι τιμές των αυγών δεν θα είχαν εκτοξευθεί».

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερη χρηματοδότηση και προσωπικό για την έρευνα και παρακολούθηση του ιού, τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε απολύσεις σε οργανισμούς όπως το CDC και το USDA.

«Αν υπήρχε ποτέ μια στιγμή που δεν έπρεπε να προκληθεί περισσότερο χάος στο σύστημα, αυτή είναι τώρα», τόνισε η Ρεβέκκα Καριέρ-Κριστόφερσον, καθηγήτρια Παθοβιολογίας στο LSU School of Veterinary Medicine.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το USDA αναγκάστηκε να αναιρέσει επιστολές απόλυσης που είχε στείλει σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς η κρίση συνεχίζεται.

Πηγή: cnn.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ