ΑρχικήΚόσμοςΑυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία - Η εκεχειρία...

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης για την Ουκρανία – Η εκεχειρία ενός μήνα και το μήνυμα Ζελένσκι

Γαλλία και Βρετανία προτείνουν μια κατάπαυση του πυρός ενός μήνα στην Ουκρανία που θα αφορά επιθέσεις από «αέρoς, στη θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Le Figaro.

Νωρίτερα χθες, πριν από τη σύνοδο στο Λονδίνο ηγετών χωρών-συμμάχων της Ουκρανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι και το Λονδίνο επεξεργάζονται «ένα σχέδιο» για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας εκεχειρίας είναι ότι «ξέρουμε πώς να την μετράμε», καθώς το εμπόλεμο μέτωπο είναι τεράστιο, σε έκταση «αντίστοιχη της γραμμής από Παρίσι σε Βουδαπέστη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επομένως, η παύση των εχθροπραξιών δεν θα αφορά αρχικά τις χερσαίες μάχες. Διότι «σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί ότι η εκεχειρία στο μέτωπο τηρείται», εξήγησε.

Παράλληλα τόνισε πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, στην οποία είναι έτοιμες να συμμετάσχουν η Γαλλία και Βρετανία, θα έρθει μόνο σε δεύτερο στάδιο. «Δεν θα υπάρξουν ευρωπαϊκά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν. «Το ζητούμενο είναι πώς χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια εφικτή εκεχειρία, με διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και στη συνέχεια, μόλις υπογραφεί συμφωνία, θα γίνει η ανάπτυξη», προσθέτει. «Θέλουμε ειρήνη. Δεν θέλουμε ειρήνη χωρίς κανένα τίμημα, χωρίς εγγυήσεις».

Παρίσι και Λονδίνο αναζητούν ένα δίχτυ ασφαλείας των ΗΠΑ για τυχόν στρατεύματα που ενδέχεται να σταλούν στην Ουκρανία ύστερα από μια ειρηνευτική συμφωνία, ως εγγύηση ασφάλειας για το Κίεβο. Και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες θέλουν οι ΗΠΑ να είναι σε θέση να παρέχουν κάποια μορφή προστασίας σε αυτά τα στρατεύματα αν στοχοποιηθούν από ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, Παρίσι και Λονδίνο επιδιώκουν επίσης μια επαναφορά του διαλόγου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι συγκρούστηκαν έντονα την Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να καταφέρουμε να θέσουμε τα πράγματα σε κίνηση ξανά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, που έχει σκοπό να προετοιμάσει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. «Επί τρία χρόνια, οι Ρώσοι ξοδεύουν το 10% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για τη συνέχεια, θέτοντας στόχο περίπου στο 3% ή 3,5% του ΑΕΠ», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σχέδια για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής προσπάθειας, είτε αυτή περιλαμβάνει τη χρήση υφιστάμενων κεφαλαίων είτε την καταφυγή σε κοινά δάνεια, πιστεύει ο Μακρόν. «Μάλλον χρειαζόμαστε, αρχικά, 200 δισεκ. ευρώ για να μπορέσουμε να επενδύσουμε», είπε στη Le Figaro.

Τέλος, επιβεβαίωσε την προθυμία του να ξεκινήσει διάλογο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια γαλλική πυρηνική αποτροπή για την Ευρώπη. «Όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τον διάλογο μαζί μας μπορούν, αν χρειαστεί, να εμπλακούν σε γυμνάσια αποτρεπτικών δυνάμεων. Αυτές οι ανταλλαγές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας γνήσιας στρατηγικής κουλτούρας μεταξύ των Ευρωπαίων”, είπε, επιβεβαιώνοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αυτός που παίρνει την απολύτως κυρίαρχη και πάντα εμπιστευτική απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο Ζελένσκι υπόσχεται διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου με την απαραίτητη συμμετοχή των ΗΠΑ

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επιστροφή του στο Κίεβο μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου για την Ουκρανία που έλαβε χώρα μετά την επεισοδιακή συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε μήνυμα ενότητας και υποσχέθηκε περισσότερες διπλωματικές προσπάθειες με την απαραίτητη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των ημερών, βλέπουμε σαφή υποστήριξη από την Ευρώπη. Ακόμα μεγαλύτερη ενότητα. Ακόμα μεγαλύτερη ετοιμότητα για συνεργασία. Όλοι είναι ενωμένοι σε μία θεμελιώδη θέση – για να υπάρξει πραγματική ειρήνη, χρειαζόμαστε πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας. Και αυτή είναι η θέση ολόκληρης της Ευρώπης – ολόκληρης της ηπείρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας», ανέφερε αρχικά.

«Σήμερα συντονίσαμε τις θέσεις μας. Θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις και κοινές προσπάθειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα υπάρξει διπλωματία για την ειρήνη. Και για το καλό όλων μας να είμαστε ενωμένοι: η Ουκρανία, η Ευρώπη και απαραιτήτως οι Ηνωμένες Πολιτείες», προσέθεσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία κατανοεί «τη σημασία της Αμερικής και είμαστε ευγνώμονες για όλη την υποστήριξη που έχουμε λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπήρξε μέρα που να μην αισθανθήκαμε ευγνωμοσύνη. Είναι ευγνωμοσύνη για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας μας – η ανθεκτικότητά μας στην Ουκρανία βασίζεται σε ό,τι κάνουν οι εταίροι μας για εμάς – και για τη δική τους ασφάλεια».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ειρήνη, όχι ατελείωτο πόλεμο. Και γι’ αυτό λέμε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι το κλειδί γι’ αυτό. Στο εγγύς μέλλον όλοι μας στην Ευρώπη θα διαμορφώσουμε τις κοινές μας θέσεις για τις γραμμές που πρέπει να επιτύχουμε και τις γραμμές στις οποίες δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε. Αυτές οι θέσεις θα παρουσιαστούν στους εταίρους μας στις ΗΠΑ. Στιβαρή και διαρκής ειρήνη και η σωστή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου αποτελούν πραγματικά κοινή μας προτεραιότητα», κατέληξε.

Δηλώνει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πίστευε πως θα μπορούσε να σώσει τη σχέση του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά από την εκρηκτική τους συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όμως τόνισε ότι πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν με διαφορετική μορφή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα σταματούσαν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία – γιατί αυτό θα βοηθούσε μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – εργάζεται για να προετοιμαστεί για τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι παραμένει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες.