Για τριάντα ημέρες κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία υπό όρους συμφώνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το Κίεβο.
Η Ουκρανία αρχικά συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ, με την προϋπόθεση πως η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στο άμεση απελευθέρωση της αποστολή όπλων στο Κίεβο.
Η συμφωνία ήρθε μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων και αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα μεταφέρει αυτή την προσφορά στους Ρώσους και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα την δεχθούν. «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιο, επαναλαμβάνοντας ότι ο Προέδρος Τραμπ θέλει να τελειώσει ο πόλεμος.
«Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για τη θέσπιση μιας άμεσης, προσωρινής εκεχειρίας 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με αμοιβαία συμφωνία των μερών και η οποία υπόκειται στην αποδοχή και την ταυτόχρονη εφαρμογή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία» ανέφεραν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επικοινωνήσουν στη Ρωσία ότι η ρωσική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη της ειρήνης».
Επίσης οι δύο χώρες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να συνάψουν συμφωνία για την ανάπτυξη των κρίσιμων ορυκτών πόρων της Ουκρανίας.