Στην αύξηση των κινδύνων που δημιουργούνται όσο βασιζόμαστε σε υπολογιστές, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Μπλέτσας, διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις« και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα.
Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Μπλέτσας μίλησε για τα bots ειδικά στο Tiktok λέγοντας ότι δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι για την προέλευσή τους.
Ο κ. Μπλέτσας σχολίασε πως: «Το Tiktok έχει την μεγαλύτερη επιδραστικότητα αυτή τη στιγμή και για εμάς στην Ευρώπη την μικρότερη διαφάνεια ως προς την λειτουργία του είναι κινέζικο. Είναι αρκετά κλειστό. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως λειτουργούν οι αλγόριθμοι οι οποίοι προτείνουν και διαλέγουν το περιεχόμενο το οποίο θα δούμε εκεί πέρα.
Από κει και πέρα, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Συμβαίνει για πάρα πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχουν τα λεγόμενα bots. Είναι σύντμηση του ρομπότ, είναι ρομποτικοί λογαριασμοί δεν είναι άνθρωποι, είναι λογαριασμοί προφίλ που έχουν ανοιχθεί με προγραμματιστικό τρόπο και οι οποίοι ελέγχονται σε μεγάλα νούμερα. Κάποιος άνθρωπος είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος αν θέλετε, για την επιδραστικότητα ενός ατόμου ο οποίος ελέγχει μπορεί και χιλιάδες τέτοια προγραμματιστικά.
Στην Ελλάδα παρατηρήσαμε πάρα πολλούς τέτοιους ρομποτικού λογαριασμούς και για τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη. Ένα γεγονός το οποίο είναι πάρα πολύ έντονα και δικαιολογημένα συναισθηματικά φορτισμένο, είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να δράσουν τέτοιου είδους λογαριασμοί, αναπαράγοντας περιεχόμενο το οποίο δημιουργεί ακόμα πιο έντονα συναισθήματα.
Δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για την προέλευση. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι σίγουρος, να ξέρεις ποιος είναι, ποιος είναι ο άνθρωπος από πίσω, ποιος τον πληρώνει και γιατί το κάνει. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι επειδή αυτοί οι λογαριασμοί συνήθως ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς και πολλές φορές μπορείς να πας και να αγοράσεις, αν εσείς θέλετε δηλαδή να κάνετε μια τέτοια καμπάνια γρήγορα, δεν χρειάζεται να στήσετε τη δική σας, να αγοράσετε μερικά Bots ακριβώς και να τους πείτε διαμοιράστε αυτό το περιεχόμενο, να τους δώσετε το περιεχόμενο και αυτά να αρχίσουν να το μοιράζουν, ανεβάζοντας αυτό το περιεχόμενο στην ακροαματικότητα αυτού του περιεχομένου του συγκεκριμένου μέσα στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.
Εκείνο που ξέρουμε κι εκείνο που παρατηρήσαμε ήταν ότι αυτά τα bots πριν από λίγο καιρό έβαζαν μηνύματα στα ρωσικά κυρίως και στα τουρκικά και στα κινέζικα και σε αραβικά. Δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ποιος ακριβώς είναι από πίσω 100%. Εικάζουμε όμως ότι έχοντας και ξέροντας τις πρακτικές πολλών αν θέλετε οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο για λογαριασμό κυβερνήσεων, πολιτικής κτλ, ξέρουμε ότι συνήθως κάθε φορά που στην Ευρώπη υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης της αναταραχής, βλέπουμε αυτά τα bots σε δράση. Στις εκλογές στη Ρουμανία που ακυρώθηκαν, οι Ρουμάνοι μέτρησαν 25.000 καινούργια τέτοια bots, καινούργιοι τέτοιοι λογαριασμοί ανοίχθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές και είδαμε που κατέληξε αυτό».
Είναι αδίκημα τα bots ή όχι
«Δεν είναι ακριβώς αδίκημα, είναι μια γκρίζα περιοχή. Είναι σίγουρα κάτι πολύ επικίνδυνο, το οποίο πρέπει να παρακολουθείς. Πρέπει να ξέρεις ποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή σου γνώμη, ποιοι εξωτερικοί παράγοντες και για ποιους λόγους.
Μπορείς να το χαρακτηρίσεις αυτό το φαινόμενο. Μπορείς να κάνεις κάποια έρευνα, να δεις ποσοτικά ποια είναι τα ποσοτικά του χαρακτηριστικά. Ότι όσον αφορά την καμπάνια για τα Τέμπη και την ενίσχυση των μηνυμάτων προς διαδήλωση, διαμαρτυρία έντονη κτλ. Ξέρουμε ότι έγινε. Έχουμε βρει πολλούς λογαριασμούς τέτοιους, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί οι λογαριασμοί.
Όταν έχεις ανθρώπους οι οποίοι μιλάνε κανονικά και συζητάνε μεταξύ τους, η δυνατότητα επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι Α. Όταν βάλεις όμως και άλλους 25.000 να σε βομβαρδίζουν με το ίδιο μήνυμα και να βομβαρδίζουν τους ανθρώπους οι οποίοι είναι οι πιο δεκτικοί στα συγκεκριμένα μηνύματα. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν βγω εδώ αυτή τη στιγμή και πω κάτι παλαβό, θα βγούνε πάρα πολλοί άνθρωποι να μου πουν τι παλαβός είναι αυτός. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορώ να πω δέκα φορές πιο παλαβά πράγματα και να τα στοχεύσω στους ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο δεκτικοί σε αυτό το μήνυμα.
Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά και για αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυτή την τόσο αρνητική επίδραση στη δημοκρατία μας γενικότερα. Πολλά από τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα, πολλοί από την παραπληροφόρηση που βλέπουμε σήμερα, πολλά από τα ακραία φαινόμενα, από τα ακραία συναισθήματα που βλέπουμε σήμερα.
Διεθνώς μιλάμε, οφείλονται σε αυτήν τη δυνατότητα, σε αυτή τη δυνατότητα, σε αυτή την εξαιρετική ικανότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να στοχεύσουν οποιοδήποτε μήνυμα, όσο ακραίο και να είναι αυτό, στο πιο δεκτικό τους κοινό. Για αυτό τα παρακολουθούμε αυτά τα πράγματα. Για αυτό προσπαθούμε να τα χαρακτηρίσουμε. Για αυτό προσπαθούμε να τα αναδείξουμε», κατέληξε ο κ. Μπλέτσας.