Στο πάτωμα ως μέρος της έκθεσης θα μείνουν τα τέσσερα έργα του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που βανδαλίστηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον βουλευτή της «Νίκης», Νίκο Παπαδόπουλο.
Αυτή είναι η κοινή απόφαση της Εθνικής Πινακοθήκης και του δημιουργού των έργων.
Έντονα στην κίνηση Παπαδόπουλου αντέδρασε η πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ), πραγματοποίησε το απόγευμα, συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας της τέχνης.
Η Εθνική Πινακοθήκη
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της επίμαχης έκθεσης Συραγώ Τσιάρα, θα εξηγήσει το σκεπτικό με βάση το οποίο επιλέχθηκε να παραμείνουν, συμβολικά, στο πάτωμα, με σπασμένα τα γυάλινα καλύμματά τους, τα βανδαλισμένα έργα, αύριο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που θα πραγματοποιήσει η ίδια στους πολιτιστικούς συντάκτες.
Η επίσημη ανακοίνωση
Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Δ.Σ της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε πως «καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης».
Τα έργα στο πάτωμα
Τα τέσσερα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη που θα παραμείνουν ως εκθέματα στο πάτωμα αποτελούσαν οξυγραφίες στις οποίες απεικονίζονταν θρησκευτικά πρόσωπα αποτυπωμένα με παράδοξο τρόπο.
Άλλωστε και θέμα της έκθεσης ήταν το «αλλόκοτο». Στην έκθεση συμμετέχουν δέκα Έλληνες εικαστικοί. Μεταξύ αυτών οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος και ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης.
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου