ΑρχικήΚόσμοςReuters: Αυτοί είναι οι όροι που θέτει ο Πούτιν για εκεχειρία στην...

Reuters: Αυτοί είναι οι όροι που θέτει ο Πούτιν για εκεχειρία στην Ουκρανία

Η Ρωσία θέτει όρους για συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την Ουκρανία – Αντιδράσεις και διχογνωμία στην Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία έχει παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάλογο απαιτήσεων για τη σύναψη συμφωνίας που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ακριβώς είναι οι ρωσικές απαιτήσεις ούτε εάν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν από την αποδοχή τους. Σύμφωνα με τις πηγές, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους αυτούς τόσο σε δια ζώσης όσο και σε εικονικές συνομιλίες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τι απαιτεί η Ρωσία – Οι βασικοί όροι της Μόσχας

Οι ρωσικές απαιτήσεις φέρεται να είναι γενικές και παρόμοιες με εκείνες που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι προηγούμενοι όροι της Ρωσίας περιλάμβαναν:

  • Τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
  • Τη δέσμευση ότι δεν θα αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία.
  • Τη διεθνή αναγνώριση των εδαφικών διεκδικήσεων της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η Κριμαία και τέσσερις ουκρανικές επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει απαιτήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που η ίδια αποκαλεί «βασικές αιτίες» του πολέμου, μεταξύ των οποίων η ανατολική επέκταση της Συμμαχίας.

Αναμονή για την απάντηση Πούτιν στην πρόταση Τραμπ για εκεχειρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένει την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το αν θα συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών, την οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι θα δεχόταν ως πρώτο βήμα προς ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, η δέσμευση του Πούτιν σε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραμένει αβέβαιη, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, βουλευτές και ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την εκεχειρία για να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη, υπονομεύοντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις.

Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και οι αντιδράσεις στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία, επισημαίνοντας ότι μια πιθανή εκεχειρία 30 ημερών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.

Η Μόσχα έχει επαναφέρει πολλές από αυτές τις απαιτήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, με ορισμένες να γίνονται αντικείμενο επίσημων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και κυβέρνησης Μπάιντεν στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, όταν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες ήταν συγκεντρωμένοι στα ουκρανικά σύνορα, αναμένοντας διαταγή εισβολής.

Οι διπλωματικές επαφές και η στάση της κυβέρνησης Τραμπ

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας που συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2022 μεταξύ Ουάσιγκτον, Κιέβου και Μόσχας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για νέες διαπραγματεύσεις.

Στις συνομιλίες αυτές, η Ρωσία είχε απαιτήσει:

  • Η Ουκρανία να εγκαταλείψει δια παντός τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και να αποδεχθεί μη πυρηνικό καθεστώς.
  • Η Μόσχα να έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια από τρίτες χώρες προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστές συνομιλίες:

  1. Για την επανεκκίνηση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.
  2. Για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία εντός της κυβέρνησης Τραμπ για το αν πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης ή να αναζητηθεί νέα προσέγγιση.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που ηγείται των συνομιλιών με τη Μόσχα, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης ως «ουσιαστικές» και δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Ωστόσο, ο Κιθ Κέλογκ, ανώτατος απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, διαφώνησε λέγοντας:
«Πρέπει να αναπτύξουμε κάτι εντελώς νέο», απορρίπτοντας την ιδέα επιστροφής στην πρόταση του 2022.

Ρωσικές απαιτήσεις και φόβοι για υπονόμευση του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ρωσικές απαιτήσεις δεν αποσκοπούν μόνο στη διαμόρφωση μιας συμφωνίας με την Ουκρανία, αλλά και στη δημιουργία νέων συνθηκών στις σχέσεις με τη Δύση.

Η Μόσχα εδώ και 20 χρόνια διατυπώνει ανάλογες απαιτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και να επεκτείνουν την επιρροή του Πούτιν στην ήπειρο.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις», δήλωσε η Angela Stent, ανώτερη αναλύτρια του Brookings Institution.

«Οι απαιτήσεις τους παραμένουν αμετάβλητες. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται ούτε για μια ουσιαστική εκεχειρία», πρόσθεσε.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι οι πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ ενδέχεται να αποδυναμώσουν τη θέση του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ανησυχία για τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας.