Μπλέξιμο επικρατεί με τα έργα τέχνης του χαράκτη Χριστόφορου Κατσαδιώτη που βανδαλίστηκαν από τον βουλευτή της Νίκης Νίκο Παπαδόπουλο και την παραμονή τους ή όχι στην Εθνική Πινακοθήκη.
Αρχικά η Εθνική Πινακοθήκη είχε δηλώσει ότι τα κατεστραμμένα έργα θα παρέμεναν στο μεσοδιάδρομο προκειμένου να φανεί η καταστροφή τους σαν ένα δρώμενο στην έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου».
Όμως στη συνέχεια η Εθνική Πινακοθήκη με ανακοίνωσή της ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε ότι με γνώμονα την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των έργων τέχνης, των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και την αποκατάσταση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας, τα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη τα οποία παρουσιάζονταν στην έκθεση “Η Σαγήνη του Αλλόκοτου” απομακρύνθηκαν από το δάπεδο με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη».
Θα εκτεθούν ξανά;
Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΜΑΣ, τα έργα αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τμήμα συντήρησης, ενώ αναμένεται συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης και στη συνέχεια επίσημη ανακοίνωση που θα ενημερώνει για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον των έργων.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε καταγγείλει απειλές κατά της ζωής των εργαζομένων. «Δεχόμαστε και τηλεφωνήματα απειλητικά και e-mails με απειλή να βάλουν βόμβα στην Πινακοθήκη. Απειλούν τους υπαλλήλους, τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Μάλιστα, χθες πληροφορήθηκα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ότι απειλούν και τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του βίαιου γεγονότος στην Πινακοθήκη. Έχουμε ζητήσει πρόσθετη προστασία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και περιμένουμε απάντηση σε αυτό, διότι η Πινακοθήκη ανοίγει σήμερα και οι απειλές συνεχίζονται και μάλιστα πριν από λίγο είχα επικοινωνία προκειμένου να δοθεί αυτή η βοήθεια, να σταλεί δηλαδή από το Υπουργείο, διότι, η Πινακοθήκη έχει δραστηριότητες, ξεναγήσεις κτλ (…)», σημείωσε.
Αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας
Αναβαθμίζονται τα μέτρα προστασίας της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης της ΕΠΜΑΣ με την ηγεσία των υπουργείων Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη.
«Μετά το πρόσφατο βίαιο περιστατικό και των επιπτώσεών του και δεδομένων των συνεχιζόμενων απειλών εναντίον της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των εκτεθειμένων έργων τέχνης, των εργαζομένων και της διοίκησης, αποφασίστηκε, κατόπιν συνεννόησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αναβάθμιση των μέτρων προστασίας της ΕΠΜΑΣ. Ήδη, έχει ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) με αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης ασφαλείας».
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου” (ΕΠΜΑΣ), προσθέτοντας ότι “τα έργα τέχνης, που δέχτηκαν την επίθεση, υποβάλλονται στις απαραίτητες ενέργειες και στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους, όπου παρουσιάζονται οι εκτεταμένες φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται με τη συμβολή ειδικών, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους”.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΠΜΑΣ:
“Μετά το πρόσφατο βίαιο περιστατικό και των επιπτώσεων του και δεδομένων των συνεχιζόμενων απειλών εναντίον της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, των εκτεθειμένων έργων τέχνης, των εργαζομένων και της διοίκησης, αποφασίστηκε, κατόπιν συνεννόησης της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αναβάθμιση των μέτρων προστασίας της ΕΠΜΑΣ. Ήδη, έχει ξεκινήσει η συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α) με αντικείμενο την εκπόνηση σχετικής μελέτης ασφαλείας.
Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου και της αποστολής της, παραμένει απαρέγκλιτα αφοσιωμένη στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει ανεπιφύλακτα την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την πάγια Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθώς και τη Νομολογία των Δικαστηρίων της χώρας.
Τα έργα τέχνης, που δέχτηκαν την επίθεση, υποβάλλονται στις απαραίτητες ενέργειες και στις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασής τους, όπου παρουσιάζονται οι εκτεταμένες φθορές. Παράλληλα, εξετάζονται με τη συμβολή ειδικών, οι όροι και οι προϋποθέσεις της ασφαλούς επανέκθεσής τους”.