Τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου ζητά με εντολή της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα, για τις ανακριτικές αρχές που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου.
Βαρύ κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η ανώτατη δικαστική λειτουργός, με εντολή της προς την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Ασημίνα Υφαντή ζητά τον κατεπείγοντα πειθαρχικό έλεγχο ανακρίτριας και εισαγγελέα, σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επεφύλαξαν στους επτά εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της Πολεοδομίας μετά τις απολογίες τους, καθώς έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης τους, αφού κατά την κρίση τους, δε διαπιστώθηκε κίνδυνος φυγής, τέλεσης νέων παρόμοιων αδικημάτων ή προσπάθειας συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης. Με αυτό το σκεπτικό τους άφησαν ελεύθερους με επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικών εγγυήσεων.
Κύκλωμα Πολεοδομίας: Οι κατηγορίες
Τα επτά πρόσωπα, ανάμεσά τους προϊστάμενοι, υπάλληλοι και ιδιώτες μηχανικοί, κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, μεταξύ αυτών συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία, πλαστογραφία, εμπορία επιρροής και παράβαση καθήκοντος. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζουν αβάσιμες και ανυπόστατες.
Το σκεπτικό για την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να ελεγχθούν ανακρίτρια και εισαγγελέας για την απόφασή τους να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου, στηρίζεται στο ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και στοιχεία συμμετοχής τους στην εγκληματική οργάνωση, σε αντίθεση με τα όσα έκριναν οι δικαστικοί λειτουργοί της Ρόδου, ότι δηλαδή δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησής τους. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αξιολογήθηκαν επαρκώς όλα τα στοιχεία.