Είναι τόσο ζωηρά τα σενάρια για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ώστε είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι, αν ήθελε να ανακοπούν, θα διέψευδε αυτό το ενδεχόμενο.
Όχι μόνο δεν το διαψεύδει, αλλά κινείται σαν εν δυνάμει πολιτικός αρχηγός, δημοσιοποιώντας κείμενα για την εξωτερική πολιτική στη νέα διεθνή πραγματικότητα και ενημερώνοντας μέσω συνεργατών του για το περιεχόμενο των διαλέξεών του στο Χάρβαρντ.
Το μόνο που, ίσως, δεν είχε υπολογίσει είναι ότι επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας θα τον καλούσε δημόσια να μη βγει από το λαγούμι, όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί θα την βρει μπροστά του.
Πού το πάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου;
Η βεντέτα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι παλιά, ανάγεται στο ταραγμένο 2015. Εκοτε τον έβαλε απέναντι, ζητώντας ακόμη και να δικαστεί σε Ειδικό Δικαστήριο για την τραγωδία στο Μάτι.
Όμως, μέχρι τώρα ήταν πολιτικά αδύναμη. Μόλις το 2023 το κόμμα της μπήκε στη Βουλή με μόλις 3,1%. Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σε αποδρομή, παραιτούμενος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, άρχισε η δημοσκοπική εκτίναξη της Πλεύσης Ελευθερίας και η σεναριολογία για το ενδεχόμενο να ηγηθεί νέου κόμματος ή συμμαχικού σχήματος ο πρώην πρωθυπουργός.
Η συγκυρία είναι κατάλληλη για την Ζωή Κωνσταντοπούλου για να κάνει διμέτωπο αγώνα, ταυτόχρονα κατά του Μητσοτάκη και κατά του Τσίπρα, προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, για να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ της και να αναδείξει τη διαφορετικότητά της από τους ανταγωνιστές της στον προοδευτικό χώρο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης δεν εμπνέουν για σφοδρή σύγκρουση και με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχουν πολλά να μοιράσουν.
Επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι χρήσιμος αντίπαλος για την Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεν θα τον αφήσει σε χλωρό κλαρί, εφόσον βγει από το λαγούμι.
Αν αυτό εξυπηρετεί τον Σωκράτη Φάμελλο, που δεν έχει λόγο να θέλει στα πόδια του τον Αλ. Τσίπρα, ανεξάρτητα από το ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να το πει ή να το δείξει, απλώς συμβαίνει χωρίς να την αφορά.
Παράπλευρη ωφέλεια…