ΑρχικήΟικονομίαBloomberg: Οριζόντιος φόρος €100.000 σε ξένους επενδυτές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Bloomberg: Οριζόντιος φόρος €100.000 σε ξένους επενδυτές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Συνεχίζει την πολιτική της για την προσέλκυση επενδύσεων η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά προσανατολίζεται σε έναν νέο flat tax φόρο ύψους 100.000 ευρώ για άτομα που θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα φέρει πλούσιους επενδυτές στη χώρα καθώς το συγκεκριμένο νέο πλαίσιο, γνωστό ως non-dom (δηλαδή το καθεστώς «μη κατοίκου»).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητεί νέους τρόπους ώστε με το φορολογικό νομοσχέδιο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, που περιλαμβάνει επίσης χαμηλότερα ποσοστά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έναν φόρο 15% για τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options).

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2,8% για το 2020, έναν ρυθμό που θεωρούν αισιόδοξο οι πιστωτές και άλλοι θεσμοί.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι παραμένει σημαντική πρόκληση η προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επενδύσεις παγίων κεφαλαίων ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ πριν την κρίση χρέους και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπει ότι θα είναι στο 13,1% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, το νέο σχέδιο προβλέπει ότι οι επενδυτές που θα μεταφέρουν την φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα θα καταβάλουν flat tax φόρο 100.000 ευρώ συν άλλα 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους ενώ θα πρέπει να διαμένουν τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως στη χώρα και να επενδύουν μισό εκατ. ευρώ στην εθνική οικονομία τα πρώτα τρία χρόνια της παραμονής τους. Το πρόγραμμα θα έχει 15ετή διάρκεια.

Για όσους επενδύουν ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ο flat tax φόρος θα μειώνεται στο ήμισυ, ενώ για εκείνους που επενδύουν 3 εκατ. ευρώ θα μειώνεται στα 25.000 ευρώ.

Ακόμη μία πρόταση που στοχεύει στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών είναι ο σταθερός συντελεστής στο 15% για άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αντί για φορολόγησή τους ως εισόδημα. Σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο, το σχέδιο αυτό αποβλέπει στο να δώσει ώθηση στις επενδύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, τη μείωση της φορολόγησης στο επίπεδο των ανώτερων διευθυντικών στελεχών και την παροχή κινήτρων για μεταφορά της έδρας στην Ελλάδα, βάζοντας παράλληλα φραγμό στην «αιμορραγία μυαλών», γνωστή και ως brain drain.

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Νοεμβρίου.