ΑρχικήΚόσμοςΗ Κίνα «τρολάρει» τους Αμερικανούς και τους δείχνει να δουλεύουν σε εργοστάσια,...

Η Κίνα «τρολάρει» τους Αμερικανούς και τους δείχνει να δουλεύουν σε εργοστάσια, όπως οι Κινέζοι (video)

«Συνηθίστε τα sweatshops»: Σατιρικό AI βίντεο από την Κίνα τρολάρει τους Αμερικανούς για τα σχέδια επαναβιομηχάνισης του Τραμπ.

Καθώς οι Αμερικανοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το μέλλον τους εν μέσω της όξυνσης των εμπορικών πολέμων που έχει ξεκινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο λαός της Κίνας έχει μία πρόταση: συνηθίστε την ιδέα των sweatshops.

Ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και απεικονίζει κακόμοιρους Αμερικανούς να εργάζονται σε σκοτεινά εργοστάσια έχει γίνει viral στα κινεζικά social media, πριν καταλήξει και στις δημοφιλέστερες τάσεις του διαδικτύου στις ΗΠΑ. Το βίντεο σατιρίζει το υποτιθέμενο σχέδιο «επαναβιομηχάνισης» του Τραμπ για την επιστροφή των εργοστασίων στις Ηνωμένες Πολιτείες — και καυτηριάζει όσους είναι αρκετά αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι η πολιτική του δισεκατομμυριούχου θα ωφελήσει πραγματικά τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Όταν το βίντεο έκανε την εμφάνισή του στο αμερικανικό διαδίκτυο, βρήκε γρήγορα απήχηση σε πολλούς απογοητευμένους πολίτες.

«Ψεύτικο… δεν υπάρχουν scooters μετακίνησης», σχολίασε σαρκαστικά ένας χρήστης στο Reddit, παίζοντας με το στερεότυπο του υπέρβαρου Αμερικανού καταναλωτή. «Τολμηρό να υποθέτει κανείς ότι θα μπορεί κάποιος να τα αγοράσει (ή να έχει καν ασφάλιση υγείας) όταν φτάσει αυτή η μέρα», απάντησε ένας άλλος.

«Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στον Πρόεδρο Τραμπ και τον Έλον Μασκ, παρότι έχουν θυσιάσει τόσα για εσάς», έγραψε αγανακτισμένος ένας άλλος χρήστης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Ήδη είναι πλούσιοι μέχρι αηδίας, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά!»

Ανεξαρτήτως σχολίων, το κινεζικό meme αναδεικνύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ–Κίνας συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Για χρόνια, οι Αμερικανοί συνήθιζαν να παρουσιάζουν τους Κινέζους εργαζόμενους ως ρομπότ που κατασκευάζουν φτηνά, άχρηστα προϊόντα — παραβλέποντας την ύπαρξη ενός ολόκληρου οικοσυστήματος sweatshops και στις ίδιες τις ΗΠΑ. Τώρα, η κατάσταση φαίνεται να αντιστρέφεται, καθώς πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το σχέδιο του Τραμπ μπορεί να συντρίψει την ήδη ευάλωτη αμερικανική εργατική τάξη, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στους εταιρικούς ολιγάρχες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο πρώην δισεκατομμυριούχος των hedge funds και νυν Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν από την DOGE του Έλον Μασκ θα μπορούσαν να βρουν δουλειά στα νέα, «λαμπερά» εργοστάσια που θα χτιστούν χάρη στους δασμούς του Τραμπ.

Φυσικά, όλα αυτά παραβλέπουν μια κρίσιμη πραγματικότητα: η αμερικανική βιομηχανία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι υπονοεί η ρητορική του Τραμπ. Σήμερα, οι ΗΠΑ διαθέτουν τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική βάση στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 16% της παγκόσμιας παραγωγής. Αν και πράγματι έχουν μεταφέρει την παραγωγή φθηνών καταναλωτικών αγαθών στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αμερικανική παραγωγή έχει στραφεί πλέον σε προηγμένους τεχνολογικά τομείς όπως η φαρμακοβιομηχανία, η αεροναυπηγική και τα ημιαγωγά.

Αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια του Τραμπ για τη μεταποίηση — κάτι που παραμένει αβέβαιο — οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο βιομηχανικό «παράδεισο» της δεκαετίας του 1950. Αντιθέτως, είναι πιο πιθανό να θυμίζουν τη «Χρυσή Εποχή» της αμερικανικής βιομηχανίας, όταν τα παιδιά εργάζονταν στα ορυχεία και οι βιομήχανοι χειραγωγούσαν εκλογές.

Αλλά τουλάχιστον, τα φτηνά πλαστικά αντικείμενα του Walmart… δεν θα γράφουν πια «Made in China».