Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί: «Ανησυχώ για κάτι χειρότερο από ύφεση» – Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία λόγω των δασμών Τραμπ.
Ο ιδρυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί πως η αναταραχή που προκαλείται από τις δασμολογικές και οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα απειλήσει την παγκόσμια οικονομία.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο από μια ύφεση, αν δεν διαχειριστούμε σωστά αυτή την κατάσταση».
Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις διαταραχές στο εμπόριο, το διογκούμενο χρέος των ΗΠΑ και την άνοδο αναδυόμενων παγκόσμιων δυνάμεων που απειλούν να αποδομήσουν τη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική τάξη που έχει διαμορφωθεί από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Μεταβαίνουμε από τον πολυμερισμό, που βασιζόταν κυρίως στην αμερικανική παγκόσμια τάξη, σε έναν μονομερή κόσμο, μέσα σε έντονο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ντάλιο εξήγησε πως πέντε είναι οι βασικές δυνάμεις που καθοδηγούν την Ιστορία: η οικονομία, η εσωτερική πολιτική σύγκρουση, η διεθνής τάξη, η τεχνολογία και τα φυσικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και πανδημίες. Παρότι οι δασμοί του Τραμπ στοχεύουν σε κατανοητούς σκοπούς, εφαρμόζονται με τρόπο «ιδιαίτερα ανατρεπτικό», προκαλώντας συγκρούσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ έχουν αποσταθεροποιήσει το διεθνές εμπόριο. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών στην εφαρμογή των «ανταποδοτικών δασμών», διατηρώντας ωστόσο τις βασικές χρεώσεις 10% και τους δασμούς 145% ειδικά για την Κίνα.
Αργότερα, την Παρασκευή, η Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε εξαίρεση από τους ανταποδοτικούς δασμούς για κινεζικά καταναλωτικά προϊόντα όπως smartphones, υπολογιστές και ημιαγωγοί – προϊόντα που εξακολουθούν όμως να υπόκεινται σε προηγούμενο δασμό ύψους 20% που είχε επιβληθεί νωρίτερα μέσα στο έτος. Την Κυριακή, ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ ανακάλεσε, δηλώνοντας πως η εξαίρεση αυτή δεν είναι μόνιμη.
Σε ανάρτησή του την Τετάρτη στην πλατφόρμα X, ο Ντάλιο ζήτησε οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία τύπου «win-win» με την Κίνα, που θα περιλαμβάνει ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, κάλεσε τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού το διογκούμενο χρέος τους.
Μιλώντας ξανά στο “Meet the Press”, ο Ντάλιο πρότεινε το Κογκρέσο να μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, επαναλαμβάνοντας ανάλογη τοποθέτηση που είχε εκφράσει στο συνέδριο CONVERGE LIVE του CNBC τον Μάρτιο.
«Αν δεν το κάνουν, θα προκύψει πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης για το χρέος, ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα – και οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από μια απλή ύφεση», προειδοποίησε.
Ο ίδιος προχώρησε και σε μια πιο ριζική επισήμανση: «Η ίδια η αξία του χρήματος διακυβεύεται». Μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, σε συνδυασμό με γεγονότα όπως εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρότερο σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ακόμη και από την κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971 επί Νίξον ή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όλα αυτά, υπογράμμισε ο Ντάλιο, μπορούν να αποφευχθούν – εφόσον οι νομοθέτες συνεργαστούν για να περιορίσουν το έλλειμμα και να ενισχύσουν τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.
Πηγή: CNBC