ΑρχικήΚόσμοςΗ εκδίκηση των Κινέζων ήρθε μέσω TikTok: «Χρυσοπληρώνετε luxury μάρκες, αλλά τα...

Η εκδίκηση των Κινέζων ήρθε μέσω TikTok: «Χρυσοπληρώνετε luxury μάρκες, αλλά τα φτιάχνουμε εμείς» (video)

Ξέσπασε «πόλεμος» στα κινεζικά social media: Πολυτελή αμερικανικά brands καταγγέλλονται ότι παράγουν στην Κίνα προϊόντα «Made in USA».

Ένας διαδικτυακός «πυρετός» έχει ξεσπάσει στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δημιουργοί και influencers αποκαλύπτουν πολυτελή αμερικανικά brands που φέρουν την ένδειξη «Made in USA», ενώ στην πραγματικότητα παράγουν μαζικά τα προϊόντα τους σε εργοστάσια στην Κίνα — όλα αυτά ως απάντηση στις τελευταίες αυξήσεις δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει με την επιβολή δασμών έως και 125% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Watch on TikTok

Ωστόσο, η Κίνα δεν μένει σιωπηλή. Πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν κατακλυστεί από βίντεο εργατών σε κινεζικά εργοστάσια ή influencer που αποκαλύπτουν την προέλευση γνωστών προϊόντων — από τσάντες Michael Kors και Coach, μέχρι τζιν Levi’s — τα οποία παρουσιάζονται ως «κατασκευασμένα στην Αμερική».

Watch on TikTok

Watch on TikTok

 

 

«Πώς μπορούν να χρεώνουν 500 δολάρια για μια τσάντα που κοστίζει 30 δολάρια να κατασκευαστεί εδώ;» διερωτάται ένας δημιουργός, δείχνοντας ετικέτες και συσκευασίες με σφραγίδες από την Γκουανγκντόνγκ και την Ζετζιάνγκ.

Watch on TikTok

Ένας λογαριασμός υποστηρίζει ότι μια τσάντα Hermès Birkin αξίας 38.000 δολαρίων ΗΠΑ, κοστίζει στην πραγματικότητα περίπου 1.000 δολάρια για να παραχθεί. Ένα άλλο βίντεο ισχυρίζεται ότι τα ίδια εργοστάσια στην πόλη Γιγού που κατασκευάζουν τα κολάν των 100 δολαρίων της Lululemon, προσφέρουν σχεδόν πανομοιότυπες εκδοχές έναντι 5-6 δολαρίων το ζευγάρι, καθώς προέρχονται από την ίδια γραμμή παραγωγής.

Μερικά από αυτά τα βίντεο προέρχονται από διαμεσολαβητές προμηθειών ή μεταφορικές εταιρείες. Άλλα φαίνεται να είναι γυρισμένα μέσα σε εργοστάσια παραγωγής OEM (original equipment manufacturing), δηλαδή εγκαταστάσεις που παράγουν για δυτικά brands μέσω συμφωνιών ιδιωτικής ετικέτας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημιουργοί αναφέρουν ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των προϊόντων που πωλούνται απευθείας και αυτών που καταλήγουν στα ράφια είναι το brand.

Αν και αναφέρονται γνωστές πλατφόρμες όπως η Alibaba, κάποιοι δημιουργοί υποστηρίζουν ότι είναι σχετικά ακριβές. Αντ’ αυτών, προτείνουν λιγότερο γνωστές πλατφόρμες στη Δύση, όπως το Taobao — που επίσης ανήκει στην Alibaba.

Ορισμένοι εξηγούν πώς να πραγματοποιήσει κανείς αγορές μέσω κινεζικών μεταφορικών υπηρεσιών ή μέσω απευθείας επικοινωνίας στο WhatsApp ή το WeChat. Μερικοί μάλιστα δημοσιεύουν συνδέσμους στα σχόλια δημοφιλών βίντεο.

«Μικρόψυχες» αλλά εύστοχες απαντήσεις στις αυξήσεις τιμών

Αυτά τα βίντεο — τα οποία οι χρήστες του TikTok αποκαλούν «petty» με θετικό τρόπο — εμφανίζονται τη στιγμή που το κόστος εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία, λόγω του τελευταίου γύρου προστατευτικών δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται και η εξαίρεση de minimis για προϊόντα από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε προϊόν εισάγεται από τις περιοχές αυτές θα υπόκειται πλέον σε υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς, ανεξαρτήτως αξίας. Για τις κινεζικές εξαγωγές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει δασμό έως και 145%.

Ανησυχία εκφράζουν και αυστραλιανές εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα και τα αποστέλλουν απευθείας στις ΗΠΑ. Για πολλές μικρές επιχειρήσεις, η εξαίρεση de minimis προσέφερε οικονομική ευχέρεια στην εκπλήρωση παραγγελιών χωρίς την ανάγκη ύπαρξης αποθήκης ή διανομέα εντός ΗΠΑ.

Η κατάργηση αυτής της «παραθυράκι» συνεπάγεται μικρότερα περιθώρια κέρδους, μεγαλύτερο κόστος συμμόρφωσης και εντονότερο ανταγωνισμό στην αμερικανική αγορά.

Η κίνηση αυτή έχει επίσης αναστατώσει μεγάλες εταιρείες όπως η Nike, που βασίζεται σημαντικά στην παραγωγή σε Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία, και έχει οδηγήσει κάποια brands να εξετάζουν την πιθανότητα επαναπατρισμού μέρους της παραγωγής. Όμως για τον απλό καταναλωτή, η επίπτωση είναι άμεση: υψηλότερες τιμές λιανικής σε μια περίοδο που η καταναλωτική δαπάνη είναι ήδη πιεσμένη.

Αν και πολλοί από αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους αγοράς πιθανόν να μην αντέξουν σε ενδελεχή έλεγχο των αρχών, είναι σαφές ότι η ζήτηση για λύσεις που παρακάμπτουν τους δασμούς είναι υπαρκτή. Αν αυτές οι αλλαγές εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο τις ήδη υπέρογκες τιμές, είναι αναμενόμενο οι καταναλωτές να θελήσουν να μάθουν πώς κατασκευάζονται τα προϊόντα αυτά — και πώς μπορούν να τα αποφύγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ