ΑρχικήΠολιτικήΑντίστροφη μέτρηση στο ΚΥΣΕΑ για το mega πρόγραμμα εξοπλισμών – Προβληματισμός για...

Αντίστροφη μέτρηση στο ΚΥΣΕΑ για το mega πρόγραμμα εξοπλισμών – Προβληματισμός για το καλώδιο με Κύπρο

Κρίσιμο ΚΥΣΕΑ για εξοπλιστικά και ενεργειακή διασύνδεση – Στο τραπέζι η τέταρτη Belharra και το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος δωδεκαετίας, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), με την ατζέντα να περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα εθνικής άμυνας και γεωπολιτικής στρατηγικής.

Η συνεδρίαση στην Ηρώδου Αττικού 19 αποκτά ιδιαίτερο βάρος εν μέσω διεθνών αναταράξεων, την ώρα που οι αποφάσεις των “27” της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συναντούν τον εθνικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης. Η πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα έχει ενισχύσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο τραπέζι τίθεται και η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra, με στρατηγικά όπλα, όπως πύραυλοι Κρουζ. Όπως δήλωσε πρόσφατα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «οι τρεις Belharra είναι οι καλύτερα εξοπλισμένες φρεγάτες στον πλανήτη, και η τέταρτη βρίσκεται στον εξοπλιστικό μας σχεδιασμό».

Υπό το μικροσκόπιο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι η πορεία του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Παρά τις καθυστερήσεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η Αθήνα στέλνει μήνυμα ότι το έργο θα προχωρήσει, με τη στήριξη και της Γαλλίας, λόγω εμπλοκής γαλλικών συμφερόντων.

Από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η έρευνα και πόντιση του καλωδίου θα επανεκκινήσει «στον κατάλληλο χρόνο», ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να αντιδρά έντονα, χαρακτηρίζοντας το έργο «προκλητικό» και «μονομερή ενέργεια».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της νέας εποχής

Ο εξοπλιστικός σχεδιασμός, ύψους 25 δισ. ευρώ, εισάγει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή, με τρεις βασικούς άξονες:

  • Ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

  • Ενεργό ρόλο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

  • Διαρκής υποστήριξη των οπλικών συστημάτων

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα», ένα νέο σύστημα αεράμυνας πολλαπλών επιπέδων, θα προσφέρει κάλυψη ενάντια σε πυραύλους, drones, πλοία, αεροσκάφη και υποβρύχιες απειλές. Στόχος είναι οι νέες μονάδες (Rafale, F-35, φρεγάτες Belharra, υποβρύχια, κ.ά.) να λειτουργούν τόσο ανεξάρτητα όσο και ως ενιαίο πλέγμα αποτροπής.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, το σύστημα αυτό θα «κλείσει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας» και θα επιτρέψει στις στρατηγικές πλατφόρμες να λειτουργούν ως αυτόνομες δυνάμεις αποτροπής.