Χιλιάδες πιστοί στο Βατικανό για το τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο – Το Σάββατο η ταφή στη Σάντα Μαρία Ματζιόρε.
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Βατικανό, καθώς πλήθος πιστών συρρέει σταδιακά για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο. Η πρόσβαση των καθολικών προσκυνητών στον ναό θα επιτρέπεται έως τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Η σορός του Αργεντινού Ποντίφικα μεταφέρεται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία του θα τελεστεί το Σάββατο και, αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ναού αντανακλά την προσωπική επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου, όπως αυτή διατυπώθηκε ρητά στη διαθήκη του. Ήταν άλλωστε ο ίδιος που είχε ταυτιστεί με το προφίλ του «πάπα των φτωχών», διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια ένα λιτό και προσιτό ύφος στην παποσύνη του.
Την ίδια στιγμή, πολλοί από τους προσκυνητές που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου, εξέφρασαν την επιθυμία να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αγιοποίησής του, όπως συνέβη και με τον Ιωάννη Παύλο Β΄ πριν από είκοσι χρόνια.
Δείτε live εικόνα από το Βατικανό:
Στη Ρώμη 200.000 πιστοί και 170 ξένες αντιπροσωπείες
Για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο στο Βατικανό, αναμένονται περίπου 200.000 πιστοί. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην Αιώνια Πόλη περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αφιχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα την Παρασκευή, ενώ οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες θα ταξιδέψουν στη Ρώμη αυθημερόν.
Μεταξύ άλλων, έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, του Βρετανού πρίγκιπα Γουίλιαμ, του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όπως και του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Αναφερόμενος στην υποδοχή θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έγραψε στο διαδίκτυο ότι για τη χώρα του “θα αποτελέσει τεράστια ευθύνη, στα πλαίσια ενός διεθνούς γεγονότος”.