ΑρχικήΕπικαιρότηταΈνα εκατομμύριο καταναλωτές εγκαταλείπουν το πράσινο τιμολόγιο – Μαζική στροφή στο μπλε

Ένα εκατομμύριο καταναλωτές εγκαταλείπουν το πράσινο τιμολόγιο – Μαζική στροφή στο μπλε

Ρεύμα αλλαγής: 1 εκατ. καταναλωτές εγκατέλειψαν το πράσινο τιμολόγιο – Στροφή στα πιο σταθερά μπλε και κίτρινα.

Περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές εγκατέλειψαν το πράσινο τιμολόγιο μέσα στο 2024, επιλέγοντας τη σταθερότητα των μπλε και ελεγχόμενων κίτρινων τιμολογίων (κυμαινόμενων ή μεικτών).

Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και το 2025, καθώς η παγκόσμια ενεργειακή αστάθεια — με φόντο τον εμπορικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ευρώπης και τα γεμάτα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου — ωθεί τους καταναλωτές προς πιο προβλέψιμα κόστη.

Τα μπλε τιμολόγια, άλλωστε, αποδεικνύονται σαφώς οικονομικότερα σε σύγκριση με το πράσινο, το οποίο μέχρι το τέλος του 2024 διατηρούσε 4.296.557 ενεργούς καταναλωτές. Ωστόσο, το ποσοστό τους στην αγορά μειώθηκε σημαντικά: από 88,87% τον Ιανουάριο του 2024, περιορίστηκε σε 72,41% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αισθητή κάμψη.

Παρά την εντύπωση πως οι καταναλωτές παραμένουν σταθεροί στις επιλογές τους, τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλη μερίδα των πελατών άλλαξε τιμολόγιο, αναζητώντας ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο στο ενεργειακό τους κόστος.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2024:

  • Σταθερά (μπλε) τιμολόγια προσέλκυσαν περίπου 640.000 νέους καταναλωτές, ανεβάζοντας το συνολικό πλήθος στους 800.265, με μερίδιο αγοράς 13,49% (έναντι μόλις 2,73% τον Ιανουάριο του 2024).

  • Κυμαινόμενα/μεικτά (κίτρινα) τιμολόγια ενισχύθηκαν με 336.000 νέους χρήστες, φτάνοντας τους 836.838 πελάτες και κατακτώντας μερίδιο 14,10% (από 8,4% στις αρχές του έτους).

Η μετακίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η ανάγκη για προβλεψιμότητα και οικονομία οδηγεί σε ριζική ανακατανομή του ενεργειακού χάρτη, με τα «χρωματιστά» τιμολόγια να μεταβάλλουν δυναμικά τις ισορροπίες στην αγορά λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΑΕΥ έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση μια παλαιότερη πρόταση από το 2020 για τα τιμολόγια ρεύματος. Στόχος είναι να παγιώσει τον πετυχημένο ήδη χρωματικό κώδικα και να κάνει πιο σαφή τα χαρακτηριστικά και τους όρους των σταθερών και των κυμαινόμενων τιμολογίων, είπε στο ΕΡΤNEWS ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) Δημήτρης Φούρλαρης.

Όπως είπε, «Από την 1/1/2024 έγινε η εφαρμογή του χρωματικού κώδικα κι έχουμε την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων σε σταθερά με μπλε χρώμα, σε κυμαινόμενα, όπου γνωρίζουμε την τιμή εκ των προτέρων, όπως είναι το πράσινο τιμολόγιο, τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία έχουν μια διαφοροποίηση: υπάρχουν κίτρινα τιμολόγια με τους καταναλωτές να την γνωρίζουν στην 1η κάθε μήνα την τιμή που θα πληρώσουν την κιλοβατώρα τον επόμενο μήνα και με άλλα τα οποία θα γνωρίζουν στο τέλος του μήνα τι θα πληρώσουν.

Τελευταία είναι τα καινούργια τιμολόγια τα οποία θα προκύψουν μετά την είσοδο των έξυπνων μετρητών που είναι τα πορτοκαλί ή τα δυναμικά τιμολόγια.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές, περίπου το 88,8%, εντάσσονται στην κατηγορία των πράσινων τιμολογίων.

Στα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια εντάχθηκε το 8,4% ενώ στα σταθερά (μπλε) ούτε το 3%.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο βλέπουμε ότι υπάρχει μια μετάβαση των καταναλωτών προς τα μπλε τιμολόγια, που από το 3% πήγαν στο 14% και προς τα κίτρινα τιμολόγια, που από το 8% πήγαν στα 14%.

Βλέπουμε ότι στα μπλε τιμολόγια, επειδή οι προμηθευτές πρόσφεραν εκπτώσεις συνέπειας, εκεί πήγαν και εντάχθηκαν οι πιο καλοπληρωτές».

Ως συμβουλή είπε ότι «ο κάθε καταναλωτής πρέπει να δει τι ταιριάζει στο προφίλ του, δηλαδή ποια είναι η κατανάλωσή του και τι τιμολόγια υπάρχουν και προσφέρονται.

Με την καινούργια πρόταση που κάναμε εμείς ως Ρυθμιστική Αρχή, όλο αυτό το διάστημα παρουσιάστηκαν 72 διαφορετικά τιμολόγια.

Είναι αδύνατο να παρακολουθήσει ένας καταναλωτής αυτή την εξέλιξη, οπότε εμείς προσπαθούμε με αυτή την πρόταση να μαζέψουμε τα τιμολόγια ούτως ώστε να υπάρχει καταρχήν βελτίωση στη διαφάνεια της λειτουργίας της λιανικής και ενίσχυση της κατανόησης των συμβολαίων.

Για αυτό θα υπάρχει ένα μικρό έντυπο το οποίο θα έχει την περίληψη του συμβολαίου, θα λέει την διάρκεια, το χρώμα, τις εκπτώσεις.

Αυτό το έντυπο θα το λαμβάνουν οι καταναλωτές πριν την υπογραφή της συμβάσεως και σε αυτό θα υπάρχει η περίληψη της σύμβασης με όλα τα χαρακτηριστικά και τους όρους του συμβολαίου και ο καταναλωτής θα καταλάβει αν αυτό ταιριάζει στο προφίλ του.