Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη για τον χθεσινό σεισμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.
«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον κύριο σεισμό. Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία η οποία έχει χιλιάδες μικρούς σεισμούς και όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί είναι εντοπισμένοι περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών, στο κέντρο της θάλασσας του Μαρμαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν θα επηρέαζε τη χώρα μας ένας σεισμός μεγαλύτερου μεγέθους στην Κωνσταντινούπολη από τον χθεσινό, ο κ. Γκανάς επισημαίνει: «Ο μεγάλος σεισμός αν γίνει θα έχει μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός σίγουρα θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Δεν έχουμε όμως και πάλι λόγο αυτή τη στιγμή να ανησυχούμε ιδιαίτερα. Δεν έχει γίνει αυτός ο σεισμός, αν και οι πιθανότητες είναι αυξημένες να γίνει τα επόμενα χρόνια, δεν ξέρουμε αν θα γίνει γιατί υπάρχει πάντα ένα στατιστικό περιθώριο σφάλματος και μπορεί να αργήσει και σε 5 και σε 10 χρόνια ακόμη».
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Γιώργος Καρακαΐσης σεισμολόγος, καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σεισμό των 6,2, που έγινε, όπως είπε, κοντά στις βόρειες ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στη Σηλυβρία, επισήμανε ότι το ρήγμα αυτό που έχει σπάσει πρέπει να έχει δώσει μια μετάθεση σύμφωνα με τα ισχύοντα γύρω στα 20-30 εκατοστά και αυτές οι μεταθέσεις δεν δημιουργούν κινδύνους για τη δική μας περιοχή.
Και συμπλήρωσε: «Η Ανατόλια έρχεται προς τα εμάς και το βόρειο τμήμα, αυτό που λέμε Ευρασία πια, κινείται προς τα ανατολικά, αυτό που είναι βόρεια από το ρήγμα αυτό εδώ, η ευρωπαϊκή Τουρκία, φανταστείτε. Κινείται προς ανατολικά. Ξαφνικά, κατά ένα μέτρο όπως έρχεται προς τα εμάς η Ανατόλια, η Τουρκία, όταν είναι σεισμός από 7 και πάνω, αυτή η ξαφνική μετακίνηση προκαλεί ενδεχομένως σεισμούς και στη δική μας περιοχή» τόνισε ο κ. Καρακαΐσης.