ΑρχικήΟικονομίαΜε φόντο φοροελαφρύνσεις και ισχυρό πλεόνασμα η Έκθεση Προόδου της Ελλάδας στην...

Με φόντο φοροελαφρύνσεις και ισχυρό πλεόνασμα η Έκθεση Προόδου της Ελλάδας στην Κομισιόν

Την Έκθεση Προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπέβαλε σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Κομβικό σημείο της έκθεσης, η οποία θα αποστέλλεται πλέον κάθε Απρίλιο, αποτελεί ο καθορισμός του ανώτατου ορίου πρωτογενών δαπανών. Για την Ελλάδα, το σχετικό όριο τοποθετείται φέτος στο 3,6% του ΑΕΠ, με ελαφρά ευελιξία, λόγω του υψηλότερου αναμενόμενου πλεονάσματος και της ενίσχυσης των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών

Προηγήθηκε η χθεσινή υποβολή του αιτήματος για ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών, με στόχο την εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται τον Ιούλιο, μετά από συστάσεις που θα διαμορφωθούν στα μέσα Ιουνίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, μόνο για το 2026 η ρήτρα θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ.

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με «όχημα» το υπερπλεόνασμα

Στο πλαίσιο αυτής της ευελιξίας, αναμένεται να διαμορφωθεί και το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Κεντρικές προβλέψεις αφορούν:

  • Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη

  • Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και πλήρη απαλλαγή για την πρώτη κατοικία

  • Περιορισμό στα τεκμήρια διαβίωσης

  • Μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές

  • Παρεμβάσεις στα ενοίκια

Το συνολικό κόστος του πακέτου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι θετικές επιδόσεις του προϋπολογισμού και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ανάπτυξη με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Έκθεση Προόδου προβλέπει διατηρήσιμη ανάπτυξη και για το 2026, με ρυθμό κοντά στο 2%, έναντι 2,3% το 2025. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ μέσω επιχορηγήσεων και δανείων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερα από τον αρχικό στόχο του 2,4%.

Προκλήσεις και κίνδυνοι στον ορίζοντα

Παρά το αισιόδοξο δημοσιονομικό σενάριο, η Έκθεση Προόδου αναγνωρίζει τους εξωτερικούς κινδύνους που απειλούν την αναπτυξιακή δυναμική:

  • Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–ΕΕ

  • Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή

  • Οι πιθανές φυσικές καταστροφές

  • Οι πληθωριστικές πιέσεις που ενδέχεται να επιβραδύνουν τη νομισματική χαλάρωση

Αντίθετα, η ελληνική οικονομία ενδέχεται να ενισχυθεί περαιτέρω αν τα οφέλη από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, τη μείωση των επιτοκίων και τα τουριστικά έσοδα υπερβούν τις εκτιμήσεις.