Από την οικονομία στην άμυνα: Η τουρκική Baykar αποκτά προβάδισμα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ρώμης – Το μήνυμα πίσω από την ενίσχυση των σχέσεων Άγκυρας–Μελόνι.
Οι στοχευμένες τουρκικές επενδύσεις συνεχίζονται μεθοδικά στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελλάδα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «κλείνει» ένα νέο μεγάλο deal με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκαν κομβικά ζητήματα, με την Ιταλία να ανακοινώνει επέκταση των εμπορικών και επενδυτικών της σχέσεων με την Τουρκία.
Η Μελόνι αποκάλυψε πως το διμερές εμπορικό ισοζύγιο –που το 2024 ξεπέρασε τα 30 δισ. δολάρια– προβλέπεται να υπερβεί τα 40 δισ. το 2025, ενώ περισσότερες από 500 ιταλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη με άμεσες επενδύσεις σε τουρκικό έδαφος. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση στην τουρκική αγορά.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile açıklama yapıyor / İtalya #Canlı https://t.co/rg6TSOivt0
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) April 29, 2025
Η μεγάλη κίνηση του Ερντογάν
Πέρα από τις εμπορικές εξαγγελίες και το θερμό κλίμα της συνάντησης –στην οποία παρευρέθηκε σχεδόν το μισό τουρκικό υπουργικό συμβούλιο– το πραγματικό «colpo grosso» του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η ανακοίνωση νέας αμυντικής συνεργασίας μαμούθ με τη Ρώμη. Μετά την εξαγορά της ιστορικής ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Piaggio Aviation από την τουρκική Baykar (συμφερόντων του γαμπρού του), η οποία παράγει σήμερα το 60% των στρατιωτικών drones παγκοσμίως, ανακοινώθηκε νέα στρατηγική σύμπραξη δισεκατομμυρίων.
Η Άγκυρα εισέρχεται πλέον δυναμικά στο ευρωπαϊκό αμυντικό τοπίο, διεκδικώντας μερίδιο από τα 100 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Κομισιόν στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Μέσω Ιταλίας, η τουρκική Baykar πληροί πλέον τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως προβλέπει το τελικό προσχέδιο που εξετάζουν τα κράτη-μέλη.
Οικονομικά και διπλωματικά οφέλη για την Τουρκία
Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χτίζει μεθοδικά ισχυρές διμερείς σχέσεις, που δεν αποφέρουν μόνο οικονομικά, αλλά και σημαντικά διπλωματικά κέρδη. Η προσέγγιση με την Ιταλία ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας σε μια περιοχή κομβική για την Ελλάδα, ενώ υπενθυμίζεται πως Άγκυρα και Ρώμη διατηρούν ιδιαίτερα στενές σχέσεις από την περίοδο της κρίσης στη Λιβύη. Τότε, η Ιταλία είχε στηρίξει τις τουρκικές παρεμβάσεις, ενώ είχε εκφράσει θετική στάση σε βασικά σημεία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Υπόγειες διασυνδέσεις και ο ρόλος της ενέργειας
Ένα ακόμα κρίσιμο –αλλά λιγότερο προβεβλημένο– πεδίο της τουρκοϊταλικής συνεργασίας είναι η ενέργεια. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, Άγκυρα και Ρώμη εξετάζουν το ενδεχόμενο ενεργειακής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Παρότι οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, η Αθήνα οφείλει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η στρατηγική αυτή σχέση επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.