Για δεκαετίες, τα εργοστάσια αυτοκινήτων βασίζονταν σε τεράστια βιομηχανικά ρομπότ για να βοηθούν στην κατασκευή οχημάτων.
Πλέον, κάποια από αυτά τα εργοστάσια κάνουν το επόμενο βήμα, εντάσσοντας στην παραγωγή υπερσύγχρονα ανθρωποειδή ρομπότ. Η Mercedes-Benz είναι ο τελευταίος αυτοκινητοβιομηχανικός κολοσσός που ακολουθεί αυτή την τάση, ξεκινώντας δοκιμές αυτών των ρομπότ σε εργοστάσιό της στη Γερμανία.
Παρότι υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι τα ρομπότ θα αρχίσουν να «κλέβουν» δουλειές από ανθρώπους, τα καλά νέα για τους εργαζομένους της Mercedes είναι ότι οι θέσεις τους φαίνεται να είναι ασφαλείς – τουλάχιστον προς το παρόν.
Τα ρομπότ που χρησιμοποιεί η εταιρεία προέρχονται από την Apptronik, μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 στο Εργαστήριο Ρομποτικής Ανθρωποκεντρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η Mercedes-Benz έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην Apptronik και πλέον χρησιμοποιεί τα ανθρωποειδή ρομπότ Apollo στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο-Μαριενφέλντε, βάζοντάς τα άμεσα στη δουλειά.
Τα ρομπότ Apollo χρησιμοποιούνται αρχικά για εσωτερικές λειτουργίες logistics, εστιάζοντας σε επαναλαμβανόμενες εργασίες. Για παράδειγμα, μπορούν να μεταφέρουν εξαρτήματα ή μονάδες στη γραμμή παραγωγής, όπου εξειδικευμένοι τεχνίτες τα συναρμολογούν και τα τοποθετούν στα οχήματα. Μπορούν επίσης να πραγματοποιούν αρχικούς ποιοτικούς ελέγχους στα εξαρτήματα. Δεν πρόκειται ακριβώς για σκηνές βγαλμένες από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μας δίνουν μια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της βιομηχανικής εργασίας.
Άνθρωποι και ρομπότ, μαζί στη γραμμή παραγωγής
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι εργαζόμενοι της Mercedes δεν κάθονται απλώς και παρακολουθούν τα ρομπότ να εργάζονται – συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευσή τους μέσω τηλεχειρισμού και επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στα ρομπότ Apollo να μαθαίνουν πώς να εργάζονται αυτόνομα, μειώνοντας την ανάγκη για συνεχή επίβλεψη. Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όταν τα ρομπότ ξεμένουν από ενέργεια, απλώς… συνδέονται μόνα τους για επαναφόρτιση. Υπερβολικά βολικό, θα έλεγε κανείς!
Στο Digital Factory Campus της Mercedes-Benz αξιοποιείται επίσης προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ο χώρος διαθέτει πλέον ένα Οικοσύστημα Ψηφιακών Chatbots Εργοστασίου που επιτρέπει στους εργαζόμενους να έχουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων παραγωγής, καθώς και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με βέλτιστες πρακτικές κατασκευής και συντήρησης μηχανημάτων.
Κι άλλοι κατασκευαστές ακολουθούν το παράδειγμα
Η Mercedes-Benz δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που δοκιμάζει τέτοιες τεχνολογίες. Η Tesla συνεχίζει την ανάπτυξη του δικού της ανθρωποειδούς ρομπότ, ενώ η BMW ξεκίνησε να χρησιμοποιεί προηγμένα ρομπότ στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα από πέρυσι.
Το 2024, ο κινεζικός όμιλος Dongfeng Motors παρουσίασε επίσης ένα ρομπότ που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο χρησιμοποιείται στο εργοστάσιό του για επιθεωρήσεις και διαδικασίες logistics, παρόμοια με τα ρομπότ Apollo. Το μέλλον της βιομηχανικής παραγωγής γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο ρομποτικό μέρα με τη μέρα.
Πηγή: carscoops.com