ΑρχικήΚόσμοςΔημοσκόπηση YouGov: Φόβοι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Αμερικανοί και Eυρωπαίοι ανησυχούν...

Δημοσκόπηση YouGov: Φόβοι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Αμερικανοί και Eυρωπαίοι ανησυχούν για νέα σύρραξη μέσα στην επόμενη δεκαετία

Ογδόντα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, νέα δημοσκόπηση της YouGov αποκαλύπτει πως ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών και Δυτικοευρωπαίων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, με τις εντάσεις με τη Ρωσία να αναδεικνύονται ως ο βασικός παράγοντας ανησυχίας.

Καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για την 80ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης (9 Μαΐου), η έρευνα δείχνει επίσης ότι μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις συμμετέχουσες χώρες θεωρεί κρίσιμη τη διδασκαλία των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις νεότερες γενιές.

Ποσοστά από 41% έως 55% των ερωτηθέντων σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία δήλωσαν ότι βλέπουν ως πιθανό έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο μέσα σε μια δεκαετία – άποψη που συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών. Ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι πως το 68%-76% πιστεύει ότι μια νέα σύγκρουση θα περιλάμβανε πυρηνικά όπλα, ενώ 57%-73% εκτιμά πως οι απώλειες θα ξεπερνούσαν εκείνες του 1939-1945.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες –από 66% στην Ιταλία μέχρι 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο– θεωρούν ότι η χώρα τους θα εμπλεκόταν σε μια τέτοια σύγκρουση. Ωστόσο, μόνο το 16% των Ιταλών και το 44% των Γάλλων θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Στον αντίποδα, το 71% των Αμερικανών δηλώνει εμπιστοσύνη στον στρατό των ΗΠΑ.

Η Ρωσία καταγράφεται ως η κυρίαρχη απειλή για ένα ενδεχόμενο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το 72%-82% των Ευρωπαίων και το 69% των Αμερικανών, ενώ ως δεύτερη πιο πιθανή αιτία εμφανίζεται η ισλαμική τρομοκρατία. Παράλληλα, υψηλά ποσοστά σε Ισπανία (58%), Γερμανία (55%) και Γαλλία (53%) βλέπουν και τις ΗΠΑ ως πιθανή απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τη γνώση για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γάλλοι (72%), οι Γερμανοί (70%) και οι Βρετανοί (66%) δηλώνουν καλά ενημερωμένοι, με τους Ισπανούς (40%) να ακολουθούν σε μικρότερο ποσοστό. Τα ποσοστά εκπαίδευσης για τον πόλεμο διαφέρουν επίσης σημαντικά, με τη Γαλλία να προηγείται (77%) και την Ισπανία να καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση (34%).

Παρά τις διαφοροποιήσεις, από 82% έως 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η διδασκαλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει απαραίτητη, ενώ 72%-87% πιστεύουν ότι τα γεγονότα της εποχής εξακολουθούν να έχουν σημασία και σήμερα.

Όσον αφορά τη μεταπολεμική διαχείριση της ιστορίας, το 46% των Γερμανών θεωρεί ότι η χώρα τους έχει πράξει σωστά, ενώ το 47% πιστεύει ότι η «υπερβολική ενασχόληση» με το ναζιστικό παρελθόν έχει εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων για σύγχρονα ζητήματα. Στη Γαλλία και την Ιταλία, μόνο το 34% και 30% αντίστοιχα δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον τρόπο που οι χώρες τους αντιμετώπισαν το παρελθόν.

Για τη διατήρηση της ειρήνης μεταπολεμικά, το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται ως η βασική δύναμη σταθερότητας σύμφωνα με 52%-66% των ερωτηθέντων, ενώ σημαντικό ρόλο αναγνωρίζεται και στα Ηνωμένα Έθνη (44%-60%). Επιπλέον, 45%-56% θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αποτροπή νέων πολεμικών συγκρούσεων.