Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.
Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.
18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2025
Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025 είναι “Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή”.
Στις μέρες μας, σε μια εποχή διαρκούς μετασχηματισμού της κοινωνίας, έχει αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Τα μουσεία επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους και δημιουργούν νέες συνθήκες λειτουργίας και επικοινωνίας με το κοινό.
Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να οραματιστούμε νέους τρόπους, ώστε να διατηρήσουμε και να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική μας ταυτότητα, ενισχύοντας τον ρόλο των Μουσείων ως ζωτικών κοινωνικών πυλώνων ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα:
– Άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Τα Μουσεία είναι δυναμικές οντότητες, ικανές να διαφυλάξουν την άυλη κληρονομιά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Ενόψει των ραγδαίων μετασχηματισμών που προκαλούνται από την τεχνολογική πρόοδο, των δημογραφικών μεταβολών, των μεταναστευτικών ροών, των μεταλλάξεων στα κοινωνικά πρότυπα και των περιβαλλοντικών αλλαγών, η διαφύλαξη της άυλης κληρονομιάς αποτελεί σημαντικό μέλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι ζωτικής σημασίας για τα μουσεία να προβάλλουν την άυλη κληρονομιά ως δυναμική πηγή έμπνευσης, αναζωογόνησης των κοινοτήτων και ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών.
– Δύναμη των νέων
Τα μουσεία διαθέτουν ένα μοναδικό δυναμικό, προσφέροντας στους νέους ένα παράθυρο στο παρελθόν, ένα εργαλείο προβληματισμού για το παρόν και μια «πλατφόρμα» για τη διαμόρφωση του μέλλοντος. Ο ρόλος των νέων είναι καθοριστικός για τη διαμόρφωση των Μουσείων του αύριο.
Τα μουσεία αναζητούν νέες καινοτόμες μορφές συνεργασίας και εμπλοκής των νέων με σκοπό την κατανόηση του νέου κόσμου που διαμορφώνεται και την συλλογική ανάπτυξη.
– Νέες τεχνολογίες
Τα Μουσεία καλούνται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία νέων μορφών έκφρασης, την ενίσχυση της εμπλοκής του κοινού και για τη βελτίωση τόσο των εμπειριών των επισκεπτών όσο και της λειτουργίας τους.
Πώς μπορούν τα Μουσεία να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες με υπευθυνότητα;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις για το κοινό και το προσωπικό;
Πώς μπορεί η τεχνολογία να ενισχύσει τη δημιουργία και την ανταλλαγή περιεχομένου διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα και το συναίσθημα;
Μπορούν τα Μουσεία να αναπτύξουν προσαρμοσμένες λύσεις για τις κοινότητές τους;
Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο φορέα για το έτος 2025 το Μουσείο Ηρακλειδών.
Ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει την Κυριακή 18 Μαΐου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με μια σειρά δράσεων για παιδιά και ενήλικες, με ελεύθερη είσοδο.
Με αφορμή τη φετινή θεματική, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν τις μόνιμες εκθέσεις και να γνωρίσουν τα αντικείμενα μέσα από ξεχωριστές δράσεις και αφηγήσεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακές μορφές τέχνης όπως η καλαθοπλεκτική και η ύφανση σε κάθετο αργαλειό, που θα παρουσιάζονται ζωντανά στους χώρους του μουσείου. Επίσης, θα συμμετέχουν σε αφηγήσεις ιστοριών αφιερωμένες στον πολιτισμό και στην προφορική ιστορία των Κυκλάδων και θα παρακολουθήσουν προβολές που αφορούν την Πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κυκλαδικής κληρονομιάς.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου:
Ώρα 10.00-11.00 δρ Ελένη Κωνσταντινίδη, Καλλυντικά και αρώματα της Μυκηναϊκής εποχής: τόσο κοντά, τόσο μακριά
Ώρα 11.15-12.15 δρ Αικατερίνη Μαντέλη, Νεολιθική κοινωνία: νέα οπτική, νέα μουσειολογική προσέγγιση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ώρα 12.30-13.30 δρ Ευανθία Παπαευθυμίου, Οι Ξένοι στην αρχαία Αθήνα
Ώρα 13.45-14.45 δρ Χριστίνα Αβρονιδάκη, Σαπφώ Αθανασοπούλου και δρ Γιώργος Καββαδίας, Διασχίζοντας τους αιώνες. Η ζωή και ο θάνατος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα