Λέκκας για τον σεισμό ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο: «Βαθύς σεισμός, χωρίς επιπτώσεις ή μετασεισμούς».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως ο σεισμός καταγράφηκε στις 2:49 π.μ. και έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του ελληνικού τόξου, περιλαμβάνοντας την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, ενώ μεμονωμένες αναφορές υπήρξαν ακόμα και από την Αττική.
Το βασικό χαρακτηριστικό του σεισμού, όπως σημείωσε, είναι το μεγάλο εστιακό βάθος, περίπου 62 χιλιόμετρα, το οποίο περιορίζει σημαντικά την ένταση της δόνησης στην επιφάνεια. «Η ενέργεια εξασθενεί σε τέτοιο βάθος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επιπτώσεις», τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι πρόκειται για μονωμένο σεισμικό γεγονός, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται ως προσεισμός και δεν αναμένεται να ακολουθηθεί από ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα. Παράλληλα, εξήγησε ότι λόγω του βάθους του σεισμικού ρήγματος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού, και συνεπώς η πιθανότητα πρόκλησης τσουνάμι είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Ωστόσο, η αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος από το 112 θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρού τσουνάμι λόγω υποθαλάσσιας κατολίσθησης».
«Δεν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα»
Αναφορικά με τον κίνδυνο ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, ο κ. Λέκκας απέκλεισε τη σύνδεση με τη Σαντορίνη ή την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει άλλα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή.
«Ακόμα κι αν υποθετικά επηρέαζε άλλα ρήγματα, η ενέργεια δεν διοχετεύεται προς τις χερσαίες και κατοικημένες περιοχές», σημείωσε. «Κατευθύνεται κυρίως προς το βάθος και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».