Το παρασκήνιο πίσω από το «διαζύγιο» του Έλον Μασκ με τον Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν στο φως οι New York Times, αποκαλύπτοντας έναν συνδυασμό προσωπικών απογοητεύσεων, πολιτικών διαφωνιών και επιχειρηματικών ανταγωνισμών που φαίνεται να ρήμαξαν τις σχέσεις των δύο ανδρών.
Αφορμή –αν όχι η βαθύτερη αιτία– αποτέλεσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κριτική του Μασκ στην εσωτερική πολιτική του Τραμπ, την οποία θεώρησε ικανή να εκτοξεύσει το εθνικό έλλειμμα. Παράλληλα, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για μία κερδοφόρα συμφωνία που κατέληξε σε ανταγωνιστική εταιρεία, σχετικά με την κατασκευή κέντρου τεχνητής νοημοσύνης στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο Μασκ υπήρξε ο μεγαλύτερος γνωστός οικονομικός υποστηρικτής του Τραμπ στις εκλογές του 2024, με δέσμευση για χρηματοδότηση 100 εκατ. δολαρίων σε υποψηφίους που υποστηρίζονταν από τον πρώην πρόεδρο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2026 – χρήματα που ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί, όπως αναφέρουν πηγές.
Την Τετάρτη, ο ίδιος ο Μασκ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα με ανάρτηση στο X πως η θητεία του ως ειδικού κυβερνητικού συμβούλου πλησιάζει στο τέλος της. Ευχαρίστησε τον Τραμπ «για την ευκαιρία να συμβάλει στη μείωση της δημόσιας σπατάλης», ενώ τόνισε πως η ομάδα DOGE (Department of Government Efficiency), την οποία ο ίδιος εμπνεύστηκε, θα συνεχίσει να ασκεί επιρροή στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Η συνεισφορά του Μασκ στην Ουάσινγκτον παραμένει εμφανής μέσω αυτής της πρωτοβουλίας για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Μέλη της ομάδας του έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι «αφιέρωσε υπερβολικά πολύ χρόνο στην πολιτική», εκφράζοντας λύπη τόσο για τη δημόσια στοχοποίησή του όσο και για τις αρνητικές συνέπειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του από τη σύνδεσή του με την κυβέρνηση Τραμπ.
«Μάλλον ασχολήθηκα υπερβολικά με την πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Ars Technica. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο CBS News άφησε σαφείς αιχμές κατά του Τραμπ, δηλώνοντας την απογοήτευσή του για νομοσχέδιο εσωτερικής πολιτικής που υπερασπίστηκε και υπερψήφισε η Βουλή.
«Απογοητεύτηκα όταν είδα το τεράστιο πακέτο δαπανών, που όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπονομεύοντας παράλληλα το έργο της ομάδας DOGE», σημείωσε ο Μασκ.
Η συμφωνία που πυροδότησε τη ρήξη
Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με ανταγωνιστική εταιρεία του Μασκ για την κατασκευή υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στο Άμπου Ντάμπι. Ο Μασκ εξέφρασε τις ενστάσεις του πριν από την επίσκεψη του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, διατυπώνοντας παράπονα προς τον σύμβουλο Τεχνητής Νοημοσύνης του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Σακς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Η συμφωνία –που τελικά κατακυρώθηκε στην OpenAI, της οποίας ο Μασκ υπήρξε συνιδρυτής με τον Σαμ Άλτμαν– φέρεται να προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκειά του. Ο ίδιος ζήτησε να συμπεριληφθεί η εταιρεία του, xAI, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η Wall Street Journal έκανε πρώτη λόγο για παραγκωνισμό του από την κυβέρνηση.
Κατά την περιοδεία του Τραμπ στην περιοχή, ο Μασκ τον συνόδευσε, αλλά ο πρώην πρόεδρος δεν αναφέρθηκε δημόσια στο όνομά του, ενώ και οι ξένοι αξιωματούχοι φέρονται να προτίμησαν επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, αντί για τον ίδιο.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο Μασκ βρέθηκε ξαφνικά στο περιθώριο μιας περιοδείας που κατέδειξε τον εκτοπισμό του από την άλλοτε προνομιακή θέση επιρροής του.
Ο Τραμπ φαίνεται ότι διατηρούσε την εκτίμησή του για τον δισεκατομμυριούχο, μέχρι τη στιγμή που η πίεση από Γερουσιαστές και μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το έργο DOGE έγινε έντονη. Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ ανακοίνωσε σε αναλυτές της Tesla πως θα περιορίσει τον χρόνο που αφιερώνει σε κυβερνητικές υποθέσεις σε «μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα» και από τότε, φέρεται να επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη δέσμευσή του στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.